Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pirinencs reivindiquen les xicoies com una de les plantes comestibles més apreciades a la cuina i per a la salut

Els pirinencs reivindiquen les xicoies com una de les plantes comestibles més apreciades a la cuina i per a la salut

Algunes cartes de restaurants les incorporen per donar a conèixer aquest producte de temporada i de Km0
27/04/2022 10:55

Es fon la neu i apareix una de les plantes comestibles més apreciades entre els pirinencs. Es tracta de la xicoia (Taraxacum officinale), també anomenada pixallits, dent de lleó, apagallums, bufallums, coscollera o lletissó. No només és comestible, sinó també molt apreciada culinàriament i amb moltes propietats terapèutiques i saludables. La gent les va a collir i les menja a casa, però aquests dies, a més a més, es poden trobar a les cartes dels restaurants. Jaume Mora, cuiner del restaurant Farré de Baro, al Pallars Sobirà, les cuina de moltes maneres: amb amanida, truitada o puré. Tot plegat, "per posar en valor aquest producte característic de les comarques de muntanya".

On es fan i com es cullen?

Les xicoies comencen a sortir als prats de dall a principis de primavera, però també a l'alta muntanya (per sobre dels 2.000 metres) quan es fon la neu. Quan tot just treuen el cap a terra es cullen amb l'ajuda d'una aixada petita o simplement amb un ganivet. Les que encara estan enterrades són molt blanques. D'altres que ja han sortit, són més negres però igual de bones. Aquestes acostumen a ser les que es cullen a l'alta muntanya.

Les xicoies s'agafen abans de florir perquè quan ja treuen la flor la planta es torna amarga. Aleshores són fàcilment identificables pel color groc de la flor. A la primavera és habitual veure prats plens de xicoies florides.

Com es cuinen?

Un cop s'han collit les xicoies és hora de netejar-les. S'ha de tallar l'arrel, treure la terra i posar-les en remull. El cuiner Jaume Mora les ofereix de moltes maneres. Amb amanida és la forma més usual de consumir-la, però també en fa en altres receptes, com la truita. En lloc de posar-hi patates hi posa xicoies i formatge. Mora ja l'ha batejat com "la truita a la pallaresa".

Jaume Mora destaca que és un producte de temporada i de Km0. L'elaboració del plat la complementa amb productes també del Pallars, com el xolís, el formatge o les nous.

Propietats

La xicoia és una planta que cura i a la qual se li atribueixen nombroses propietats medicinals: desintoxicació i depuració de l'organisme; l'eliminació de substàncies tòxiques de la sang com el colesterol o l'àcid úric, i l'expulsió de pedres al ronyó, a més de ser diürètica.

Les fulles aporten principalment vitamines i minerals, entre els quals destaca la provitamina A, un excel·lent antioxidant que hi és en una proporció igual a la quantitat en pes, setanta vegades major a la de les taronges i el doble que als espinacs. És molt recomanable per a les persones amb anèmia.

La nutricionista Judit Camp ha explicat a l'ACN que "la natura ofereix el que necessitem a cada moment i a l'equinocci de primavera tenim les xicoies". Per a Camp "és el millor moment per ajudar el fetge i poder entomar amb vitalitat la primavera". Per consumir-les aposta per amanides o infusions.

  • El cuiner Jaume Mora amb dos plats fets amb xicoies (Foto: ACN)
  • Xicoies (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte