Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els polítics alturgellencs creuen que cal debatre a fons la norma electoral

Els polítics alturgellencs creuen que cal debatre a fons la norma electoral

CIU discrepa amb el PSC i IC-V sobre el pes que han de tenir les comarques menys poblades i ERC elogia la circumscripció pirinenca, tot i que veu insuficient la representativitat (Escolta les seves declaracions a l'interior de la notícia)

28/06/2007 18:25

Els representants polítics alturgellencs han reaccionat amb cautela a la presentació de la proposta de nova llei electoral i coincideixen que caldrà un debat a fons i un ple consens per fer-la realitat.

Des de CiU, el diputat Albert Batalla creu que la llei “ha de tenir en compte que Catalunya és un país petit però geogràficament molt divers i demogràficament molt poc compensat, ja que l’Alt Pirineu i Aran només és l’1% de la població però el 20% del territori”. Per Batalla, “una proporcionalitat total podria caure en la paradoxa que tres illes de cases de l’Hospitalet valguin tant com les sis comarques del Pirineu”. Batalla considera que la llei “ha de valorar tant les persones com el territori”.

Des del PSC, el delegat de Política Territorial a l’Alt Pirineu, Jordi Mas Ortega, recorda que el document “és només una proposta” i que “ara els grups polítics faran les seves modificacions i és massa aviat per valorar la representativitat”. Mas creu que “des del Pirineu s’ha de defensar la representativitat” però defensa que “s’ha de reflectir el principi de ja fa tres segles d’una persona, un vot; no pot ser que segons al lloc on visquis tingui més o menys pes el teu dret de vot”. Mas proposa buscar una conjunció dels dos factors.

Per ERC, l’alcalde de la Seu i diputat Jordi Ausàs, destaca el fet que “el document reconeix el Pirineu com a circumscripció i avança la creació de la vegueria”. Ausàs creu que “no és cert que hi hagi una pèrdua de pes perquè fins ara el Pirineu no existia”, però reconeix que la representativitat de la regió “és insuficient” i que “en la ponència parlamentària caldrà millorar-ho”. En tot cas, creu que cal valorar la proposta perquè al Pirineu “partiem del no-res”.

El portaveu d’ICV a la Seu, Josep Maria Carles Aguilà, creu que “cal canviar la llei electoral per frenar l’altíssima abstenció i que els electors vegin que el seu vot es reflecteix al Parlament”. Però admet: “Hi ha un conflicte entre la representació territorial, que d’alguna manera ha de beneficiar zones com l’Alt Pirineu, i la proporcionalitat, perquè avui per treure un diputat aquí calen molts menys vots que a Barcelona”.

De la seva part, el grup parlamentari del PP ja ha mostrat el rebuig a la proposta de llei i aposta per mantenir les actuals quatre circumscripcions provincials. La formació popular creu que no té sentit fer la nova divisió quan encara no s’ha consolidat la creació de les vegueries.

Mostrar formulari de contacte