Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders del Pallars Sobirà pengen pancartes per denunciar la "inacció" del Departament d'Acció Climàtica

Els ramaders del Pallars Sobirà pengen pancartes per denunciar la "inacció" del Departament d'Acció Climàtica

El col·lectiu torna a criticar la manca de resposta del Govern a la petició de canvis a la nova PAC, per protegir la ramaderia extensiva, i exigeixen una reunió presencial urgent

Pancarta al Pallars Sobirà per denunciar la desatenció de la Generalitat cap a la ramaderia (Foto: Ramaders del Pallars Sobirà)
Pancarta al Pallars Sobirà per denunciar la desatenció de la Generalitat cap a la ramaderia (Foto: Ramaders del Pallars Sobirà)
08/04/2023 20:20

El Grup de Treball de la Ramaderia Extensiva del Pallars Sobirà ha denunciat públicament la "inacció" del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a l'hora d'introduir modificacions a la nova Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2023-2027.

El col·lectiu critica el fet que ja fa dos mesos que esperen resposta oficial al manifest que van enviar a la consellera Teresa Jordà, en què demanaven canvis perquè s'hi reflectís les singularitats del sector primari al Pirineu i especialment la protecció de la ramaderia extensiva, enfront de la uniformització que consideren que impulsa la nova PAC. I lamenten aquesta demora en la resposta tenint en compte que el document ha rebut el suport d'unes 400 signatures, entre entitats, institucions i particulars.

Per tot plegat, a la darrera reunió que han fet, aquest dilluns passat, el grup va acordar fer visible el malestar de la pagesia local. Per això, aquests dies han penjat pancartes arreu de la comarca tot coincidint amb les dates de Setmana Santa. A les mostres de protesta s'hi pot llegir lemes ben explícits com ara 'El Govern abandona la ramaderia del Pallars', 'Ramaderia extensiva en rebel·lió', 'SOS Pagesia en perill d'extinció', 'Tenim un món rural que no entén de ruralitat', 'La ramaderia extensiva familiar mitiga el canvi climàtic' i 'Un Govern urbanita no entén de pagesia'.

Paral·lelament, els ramaders pallaresos han tornat a exigir una reunió urgent i presencial amb representants d'Acció Climàtica (actual denominació de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca), abans de la que el Departament els ha anunciat per a finals de maig. Sobre aquesta data, denuncien que si no s'avança la reunió seria tres mesos més tard de la presentació del manifest; i a tocar, o fins i tot després, de les eleccions municipals.

Reunió oberta a representants d'altres comarques de muntanya

A la trobada que van dur a terme dilluns passat a Llavorsí, els professionals van reiterar la necessitat de fer una sessió tècnica amb responsables de la Generalitat per "poder treballar abastament el contingut de la proposta i mirar de trobar les solucions més adequades". Aquesta trobada, hi afegeixen, s'hauria de dur a terme al Pallars Sobirà, si bé apunten que volen que també hi puguin assistir representants del sector d'altres comarques del Pirineu amb un model ramader semblant.

Des del grup de treball conclouen que de moment només constaten una "manca de voluntat d'organitzar una trobada amb diligència", cosa que entenen que provoca una tensió innecessària davant d'una problemàtica que "demana treball en comú".

Mostrar formulari de contacte