Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders del Pirineu desautoritzen Ipcena i l'acusen de "desconeixement absolut" de la ramaderia extensiva

Els ramaders del Pirineu desautoritzen Ipcena i l'acusen de "desconeixement absolut" de la ramaderia extensiva

Indignació al sector després que el grup conservacionista donés la culpa als pagesos pirinencs pels atacs mortals dels óssos contra el bestiar. El col·lectiu es referma en la petició de retirada dels plantígrads

Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
19/07/2018 10:35

Els ramaders del Pirineu s'ha mostrat ''indignats'' amb les paraules del portaveu de l'entitat conservacionista Ipcena, Joan Vàzquez, que aquest dimecres, en roda de premsa, donava la culpa als mateixos pagesos pels atacs que pateix el seu bestiar per part de l'ós i els acusava de "posar la carn en safata". El col·lectiu considera que amb aquestes declaracions Vàzquez ha demostrat el seu "desconeixement absolut sobre la ramaderia de muntanya" i ha obviat el fet que el Parlament es va comprometre a potenciar aquesta activitat, cosa que el sector considera incompatible amb l'actual presència de més de 40 plantígrads.

Francesc Bertran, en nom de l'Associació de Ramaders del Pallars, ha recordat a l'ACN que "les muntanyes del Pirineu són molt humanitzades i amb molta presència de ramats" i, a més a més, ha advertit que si l'ós se segueix expandint, "a la llarga farà que hi hagi conflictes seriosos''. Després de les controvertides acusacions de Joan Vázquez, Bertran s'ha refermat en la petició que es retiri "tots els óssos del Pirineu i no solament Goiat", en la línia de la moció que va aprovar l'any passat per majoria el Consell Departamental de l'Arieja.

Pel que fa als agrupaments de ramats, els pagesos pirinencs creuen que no és la solució i que simplement "s'ha hagut de fer per la presència de l'os". En aquest sentit, defensen que "els ramaders ja saben com han de cuidar els seus ramats a les muntanyes". Francesc Bertran ha reiterat que la crítica d'Ipcena no canviarà la seva manera de pensar sinó que, ben al contrari, els reforça la idea que ''els ossos i la ramaderia extensiva són incompatibles, almenys al Pallars".

Entre d'altres punts, aquest dimecres Ipcena va acusar els ramaders del territori d'"incomplir la normativa" i va exigir que s'apliqui el programa Piroslife al peu de la lletra. L'associació lleidatana va afirmar que "hi ha molts ramats al Pallars Sobirà i a la Val d'Aran que no van amb pastor" i que "això incita l'ós a atacar, perquè són ramats que no estan protegits". Vázquez va posar com a exemple l'agrupament de ramats del port de la Bonaigua, on ara fa pocs dies es va frustrar un intent d'atac de l'ós, però va evitar valorar l'atac mortal que hi va haver el mateix dia a un altre agrupament a Lladorre -on la presència de l'ós va causar una estampida- ni les diverses morts d'eugues que hi ha hagut els darrers mesos. Per tot plegat, els ramaders conclouen que Ipcena té un "desconeixement absolut" de com funciona la ramaderia extensiva de muntanya.

Mostrar formulari de contacte