Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els treballs d'instal·lació de barreres antiallaus al Port de la Bonaigua començaran a la tardor

Els treballs d'instal·lació de barreres antiallaus al Port de la Bonaigua començaran a la tardor

L'actuació compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros i té com a objectiu disminuir l'afectació en el trànsit evitant allaus a la via

08/08/2013 17:37

El departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat la licitació de les obres d'instal·lació de proteccions antiallaus a la xarxa viària de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà, per un import d'1,5 milions d'euros. Aquests treballs permetran millorar la seguretat viària i disminuir les incidències de trànsit causades per la neu, amb una especial atenció a la C-28, al Port de la Bonaigua.

Les obres començaran la tardor vinent, per tal que les barreres estiguin col.locades abans de l'inici de les nevades. La mesura s'havia reivindicat des del territori després que el port ha estat tancat durant moltes setmanes a causa de les inclemències meteorològiques.

Alguns trams de carreteres de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà es veuen afectats periòdicament per allaus de neu procedents de les muntanyes adjacents, que afecten la circulació del trànsit. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua.

Estructures metàl.liques elàstiques

Les barreres antiallaus previstes són estructures metàl·liques elàstiques que, situades en la zona d'inici i generació de l'allau, permeten frenar el mantell de neu i impedir que llisqui fins a la carretera. En concret, les funcions d'aquestes barreres són proporcionar un suport addicional a la neu per evitar l'inici de l'allau; limitar la propagació i el volum de l'allau mitjançant la creació d'una discontinuïtat i aturar petits allaus per tal d'impedir que vagin guanyant volum.

Les estructures que s'instal·laran estan formades per panells fabricats amb malla de cable que s'uneix a unes bigues metàl·liques en forma de creu i se subjecten al terreny mitjançant ancoratges i cables. Els panells se situen en fileres, en sentit perpendicular a l'avenç del possible allau.

En total, s'instal·laran 1.500 metres de barreres antiallaus. S'ubicaran principalment en el tram de la C-28 comprès entre Baquèira i Tonyon, al municipi de Naut Aran. Així mateix, s'instal·laran proteccions antiallaus en punts de la C-28 al terme d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) i de la carretera d'accés a Beret (C-142B).

Mostrar formulari de contacte