Embotits Estamariu i la Mas d'Eroles creen un nou formatge
Salvador Maura i Jordi Planes han elaborat un ‘almadrot’ amb rostes de donja El nou producte es presentarà a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, en el marc de la Fira de Sant Ermengol
Embotits Estamariu i la Formatgeria Mas d'Eroles, dues empreses dirigides per artesans de l'Alt Urgell, s'han unit per crear un nou formatge que es presentarà en el marc de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que se celebrarà a la Seu el pròxim cap de setmana. El nou producte és un 'almadrot', una pasta feta amb els formatges secs i vells amb rostes de donja, un antic bull de la zona fronterera amb Andorra.
Els dos artesans responsables d'aquest innovador formatge artesà s'han mostrat molt satisfets del resultat final “després de mesos d'investigació”. El propietari d'Embotits Estamariu, Jordi Planes, comenta a l’ACN que “un dels objectius a l’hora de crear el nou formatge era fer veure als consumidors que els productes artesanals de la zona es poden barrejar i aconseguir sabors exquisits”.
Per la seva banda, en Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles, reconeix la dificultat de mesclar la carn i el formatge per fer un producte nou. “Prova d'això és que hi ha pocs plats cuinat que barregin els làctics i els embotits”, assenyala. Tanmateix, l’artesà remarca que l''almadrot' amb donja ha estat una bona opció perquè "els dos productes es treballen en fred".
Una de les dificultats amb les que s'han trobat a l’hora d’elaborar el nou formatge és que si s’escalfa el formatge se separa la proteïna del greix. En relació amb el producte final, Maura avança que "en tastar-lo, primer es nota el gust de l'embotit, després el del formatge i, finalment, queda a la boca un regust d'all".
El nou formatge es presentarà a la Fira de Sant Ermengol i concursarà en la modalitat de formatges amb condiment. La intenció dels dos artesans és que aquest producte s’elabori durant tot l'any i es distribueixi periòdicament a través de les dues empreses.