Emmanuel Macron guanya les presidencials franceses i seguirà sent copríncep d'Andorra
A l'Alta Cerdanya, el reelegit president ha guanyat a la majoria de municipis, Font-romeu inclòs. A nivell estatal ha estat avalat amb un 58,55% de suport, tot i que l'abstenció ha estat del 28% i Marine Le Pen ha vençut al conjunt de Catalunya Nord
Emmanuel Macron ha guanyat aquest diumenge la segona volta de les eleccions presidencials franceses i, d'aquesta manera, seguirà sent fins a l'any 2027 copríncep d'Andorra, càrrec que comparteix amb l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. Aquest serà el segon i últim mandat de Macron, que completarà així una etapa de deu anys com a cap d'estat de tots dos països.
El líder de la formació La République en Marche ha guanyat a nivell estatal amb un 58,55% de suport (18,7 milions de vots). Tot i aquesta còmoda victòria, Marine Le Pen (Rassemblement National) ha obtingut el millor resultat de l'extrema dreta en unes presidencials, amb el 41,45% (prop de 13,3 milions de vots) i l'abstenció s'ha apropat als trenta punts (28,01%). Alhora, hi ha hagut un 6,35% de vots en blanc i un 2,25% de vots nuls, en una segona volta en què no havia passat el tall cap dels candidats d'esquerres. Amb totes aquestes dades, i després de conèixer la victòria, Macron ha reconegut el malestar d'una part important de la societat, especialment en zones rurals i barris treballadors, i s'ha compromès a atendre les seves demandes.
A l'Alta Cerdanya, en aquestes eleccions s'ha repetit la igualtat de la primera volta entre els dos candidats, tot i que aquesta vegada els votants s'han decantat més clarament per la reelecció. Al principal municipi cerdà, Font-romeu-Odelló-Vià, Emmanuel Macron ha guanyat amb un 53,4% de suport i una participació que no ha arribat al 70 per cent. El reelegit president també ha estat el més votat en municipis com Porté-Pimorent (69,6), Eina (62,3), Angostrina (61,2), la Tor de Querol (55,2), Estavar (53,8), Bolquera (52,5), Ur (52,5) i Oceja (51,4), i ha estat avalat per la mínima a la Guingueta d'Ix (50,7%) i a Palau de Cerdanya (50,5).
En canvi, a la capital administrativa cerdana (Sallagosa), Marine Le Pen ha estat la preferida amb un 52,5%. La líder ultradretana també ha vençut a Enveig (53,1) i a Porta (53,2). La suma de vot blancs i nuls ha estat al voltant del 10% a la majoria de municipis de l'Alta Cerdanya, on a la primera volta l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon havia estat el primer o segon més votat en algunes poblacions.
Al conjunt de Catalunya Nord, de fet, Le Pen s'ha imposat de manera ajustada (51,2%), gràcies en bona part al suport obtingut als municipis del Rosselló i el Conflent, tot i que no ha aconseguit guanyar a la capital departamental, Perpinyà (governada actualment pel seu partit), on Macron ha sumat un 52%. Pel que fa a la resta de capitals comarcals nord-catalanes, Marine Le Pen ha vençut amb tot just un 51,3% a Prada de Conflent -la ciutat de l'actual primer ministre Jean Castex- i també a Formiguera (51,2), mentre que a Ceret han optat per Macron, igualment per poc marge (51,1).
Els partits tradicionals, a nivells mínims
Aquestes eleccions presidencials franceses també han estat marcades pel fracàs dels candidats de partits tradicionals (Republicans, Verds, Partit Socialista i Partit Comunista), que a la primera volta no van arribar en cap cas ni al 5% de suport. L'alcaldessa de París Anne Hidalgo, que era l'aspirant del PS, ni tan sols es va apropar al 2% i va ser superada entre d'altres per l'únic candidat dels Pirineus, el bearnès Jean Lassalle (Résistons!), que va quedar en setè lloc.