Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / En Comú Podem porta al Parlament l’oposició del Pirineu a les autopistes elèctriques

En Comú Podem porta al Parlament l’oposició del Pirineu a les autopistes elèctriques

La iniciativa parlamentària arriba després de la reunió que va mantenir la candidata a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, amb membres de la Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica Montsó-Isona a Estaon, al Pallars Sobirà

Jéssica Albiach (Foto: ACN)
Jéssica Albiach (Foto: ACN)
02/09/2020 12:44

El grup parlamentari de Catalunya en Comú – Podem ha presentat una proposta de resolució perquè el Parlament de Catalunya es posicioni clarament sobre dos projectes de línia de Molt Alta Tensió (MAT) que afecten, d’una banda, les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça i, de l’altra, la Selva i el Pirineu oriental en terres gironines. El text de la resolució també reclama denegar els permisos administratius per a la construcció de la subestació elèctrica d’Isona, a Figuerola d’Orcau, així com fer un estudi sobre els riscos que tenen aquestes infraestructures sobre l’economia, els fluxos de població, el medi ambient i la salut. En darrer terme, també proposa activar la moratòria de llicències fins que s’aprovi la Llei de Transició Energètica de Catalunya, que ha de fixar el marc futur per desenvolupar un nou model basat al cent per cent en les energies renovables en l’horitzó de 2050.

La proposta de resolució fa referència a la MAT de doble circuit de 400.000 volts Sentmenat-Bescanó-Baixàs i la del Pirineu Aragonès, que travessa la Vall de Bujaruelo, al parc nacional d’Ordesa i Monte Perdido, reforçada per les línies d’Alta Tensió de 220.000 volts de Foradada del Toscar-La Pobla de Segur i la MAT de Ponent (400.000 volts), que travessa el Pallars Jussà entre Penyalba i Isona.

La iniciativa parlamentària arriba uns dies després de la reunió que va mantenir la candidata a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, amb membres de la Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica Montsó-Isona a Estaon, al Pallars Sobirà.

Impacte ecològic

El diputat del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú Podem Lucas Ferro subratlla que aquestes autopistes elèctriques representen “una nova ferida al territori” que només té “una voluntat exclusivament especulativa”. En aquest sentit, explica que l’objectiu no és cap altre que “la venda dels excedents de la producció elèctrica francesa d’origen nuclear a l’Estat espanyol i els països del Magreb”.

Per la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem a les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, denuncia que la construcció d’aquestes línies suposa “la destrossa per sempre d’unes zones d’alt valor ecològic i paisatgístic, que causarà un clar perjudici a les activitats econòmiques locals”. I afegeix: “A part de les conseqüències econòmiques, socials i ambientals, cal posar també l’accent en el fet que hem de tendir cap a una nova cultura energètica basada en l’estalvi i l’eficiència, amb una generació elèctrica provinent de fonts renovables situades a prop dels llocs de consum, cosa que no té res a veure amb el que suposa el desenvolupament d’aquests megaprojectes energètics”.

Mostrar formulari de contacte