Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / En marxa el 'Bus de la Salut' per detectar malalties cardiovasculars i renals

En marxa el 'Bus de la Salut' per detectar malalties cardiovasculars i renals

El projecte de la Diputació farà parada a la Seu del 23 al 26 de març i també passarà per les altres capitals de comarca pirinenques L'objectiu és fer fins a 12.000 proves per detectar els riscos de cada persona i prevenir futures intervencions

Bus de la Salut
Bus de la Salut
16/01/2015 17:03

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), han posat en marxa el ‘Bus de la Salut’. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 habitants de la demarcació amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzaran en un bus medicalitzat que es desplaçarà in situ per les principals poblacions -incloses totes les capitals de comarca, com la Seu- per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 persones seran convidades a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

En el seu pas pel Pirineu, el Bus de la Salut passarà per la Seu d'Urgell concretament del 23 al 26 de març. També té previst parar al Pont de Suert (2-5 de març), Tremp (9-11 de març) i Sort (16-19 de març), Solsona (7-9 abril) i Vielha (11-14 de maig).

A la plana de Lleida, les parades seran a Artesa de Lleida (16 de gener), Cervera (19-22 de gener), Mollerussa (26-29 de gener), les Borges Blanques (2-5 de febrer), Balaguer (9-12 de febrer), Tàrrega (16-19 de febrer), Guissona (23-26 de febrer), Alfés (30 de març), Almenar (13-14 d’abril), Alfarràs (15-16 d’abril), Almacelles (20-23 d’abril), Aitona (27-28 d’abril), Albatàrrec (29-30 d’abril), Bellpuig (4-7 de maig), Juneda (18-19 de maig), Torregrossa (20-21 de maig) i Lleida (25-28 de maig). El projecte té un cost d’1,5 M€ finançats per la Diputació. 

Primera causa de mort a Catalunya

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Catalunya. La sang aporta oxigen i substàncies nutrients a tots els teixits de l’organisme, raó per la qual les conseqüències d’un reg insuficient afecten sobretot el cor, el cervell, els ronyons i les extremitats inferiors.

L’any 2012, la mortalitat a Lleida per malalties del sistema circulatori fou de prop el 30% (Font: INE de 2012). Per al president de la Diputació, Joan Reñé, “el ‘Bus de la Salut’ és un projecte que entronca perfectament amb la vocació de servei i d’aproximar als municipis tot allò que faci millor la vida dels seus ciutadans”.

La doctora Elvira Fernández, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i directora d’UDETMA, ha destacat “l’oportunitat única” que suposa aquest projecte per realitzar un estudi epidemiològic a 12.000 persones, “la qual cosa ens aportarà una gran quantitat de dades i marcadors”.

El projecte té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans. Jaume Arnó, president de la Fundació Renal homònima, afegeix que “tot i que Catalunya és la comunitat autònoma que lidera el rànquing a nivell estatal, el nombre de donants encara no és suficient”.

El gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Jaume Capdevila, ha destacat la vinculació directa d’aquest projecte amb l’Atenció Primària, ja que ha estat “l’encarregada de seleccionar aquells usuaris que presenten factors de risc i posteriorment serà el metge de família qui agafarà el relleu i rebrà els resultats de les proves per determinar el tractament o diagnòstic”.

La població que presenta més risc de patir una malaltia cardiovascular o renal són: homes entre 40 i 65 anys, dones entre 50 i 70 anys, diagnosticats d’hipertensió arterial, dislipèmia o obesitat, amb antecedents familiars de primer grau, i fumadors i exfumadors.

Mostrar formulari de contacte