Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Endesa instal·larà fundes aïllants en una línia d'alta tensió del Pirineu per protegir l'avifauna

Endesa instal·larà fundes aïllants en una línia d'alta tensió del Pirineu per protegir l'avifauna

El sistema, que es col·locarà en un tram de 25 quilòmetres des de la subestació de la Pobla de Segur fins a la Torre de Capdella, només es podia aplicar fins ara a les xarxes de mitja tensió. És la primera vegada que es farà una actuació d'aquest tipus a Catalunya

Línia elèctrica
Línia elèctrica
13/08/2018 19:55

Endesa implementarà per primera vegada en una línia d'alta tensió de Catalunya unes fundes aïllants per protegir l'avifauna de les torres elèctriques. Es tracta d'un sistema anti-electrocució "molt eficient" que fins ara només podia aplicar-se a la xarxa de mitjana tensió i que, gràcies als darrers avenços tecnològics en la fabricació de materials, s'ha pogut desenvolupar per a elements de tensió de major voltatge.

La línia d'alta tensió que la companyia ha escollit per començar a implementar aquestes fundes aïllants és una del Pirineu, que va des de la subestació de la Pobla de Segur fins a la de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, tot creuant els municipis del Baix Pallars -al límit del Pallars Sobirà-, la Conca de Dalt i Senterada.

En total la línia d'alta tensió té una extensió de 25,3 quilòmetres i té una derivació fins a la subestació Molinos, al nucli de Mont-ros, que pertany a la Torre de Capdella. Es tracta d'un recorregut proper a zones catalogades dins la Xarxa Natura 2000 –la política europea més important de conservació de la naturalesa i les espècies que hi habiten– i que compta amb una gran varietat d'aus rapinyaires, on hi nidifiquen especialment trencalossos, una espècie de voltors.

Treballs a la tardor

Segons ha informat la companyia, la instal·lació de les fundes aïllants es realitzarà de cara a la tardor abans que arribin les baixes temperatures i es col·locaran a totes les torres de suspensió de la línia, és a dir, en tots aquells suports elèctrics on els cables es troben suspesos amb cadenes d'aïlladors, els quals fan la funció d'aïllar elèctricament els cables de les torres. Les infraestructures són les que es consideren especialment sensibles i on podrien existir possibilitats d'accidents per col·lisió o electrocució.

D'aquesta manera, els nous dispositius reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega, segons indiquen des d'Endesa. Fins ara, els resultats en línies de mitjana tensió duts a terme per la companyia han estat "molt satisfactoris" i espera que amb aquesta nova aplicació a la xarxa d'alta tensió "s'aconsegueixi salvaguardar i protegir més l'avifauna que habita o transita per zones amb infraestructura elèctrica".

Política mediambiental

Aquests treballs s'emmarquen a la política mediambiental de protecció de la diversitat i formen part del pla d'inversions d'Endesa al territori per preservar la fauna. Aquest any, la inversió aportada íntegrament per la companyia a tot Catalunya és de 275.060 euros i es destina a adequar infraestructura elèctrica per evitar possibles riscos per a les aus i d'altres animals. Es concreta, fonamentalment, en folrar elements elèctrics -com és el cas de la línia d'alta tensió que va de la Pobla de Segur a la Torre de Capdella-, la instal·lació d'aïlladors i la col·locació d'elements anticol·lisió a les línies.

Les accions suposen, de retruc, una millora de la qualitat del subministrament als clients que depenen de les línies on es realitzen les millores, ja que les col·lisions o contactes d'aus amb les infraestructures elèctriques poden suposar una interrupció del servei, segons apunten des de la companyia.

Pla Estratègic de Conservació de la Biodiversitat

Endesa, per la seva pròpia activitat, és una companyia que manté una interacció amb el medi natural, ja sigui per l'ús directe de recursos naturals o per la necessitat de coexistir amb el territori -transport i distribució d'energia-. És per això que la companyia segueix una política empresarial que aposta per la conservació de la biodiversitat, des de la seva responsabilitat com a empresa transformadora de recursos naturals, segons destaca. Com que no és possible transformar-los sense generar algun tipus i nivell d'afectació als ecosistemes naturals que els inclouen, Endesa s'ha compromès amb l'entorn que l'envolta a través del seu Pla per a la Conservació de la Biodiversitat. Aquest pla va molt més enllà de les polítiques proactives que aplica des de fa anys la companyia en matèria de minimització de residus, emissions, vessaments i altres impactes ambientals sobre els recursos naturals, així com els plans d’eficiència energètica.

Mostrar formulari de contacte