Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entra en vigor la Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica a Alt Àneu, Alins i Farrera

Entra en vigor la Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica a Alt Àneu, Alins i Farrera

La mesura, que podria ampliar-se a d'altres municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu, restringeix el pas de motos, quads i buguis, amb un límit de so de 50 decibels. Alhora, s'hi prohibeix els 'botellots' i activitats d'explotació minera
Presentació de la Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica a Alt Àneu, Alins i Farrera (Foto: ACN)
21/07/2022 13:50

Els municipis d'Alt Àneu, Alins i Farrera han rebut aquest dijous el certificat que acredita que una part del Parc de Natural de l'Alt Pirineu, compresa en aquests municipis del Pallars Sobirà, compta amb una Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA). Segons els seus impulsors, la mesura pretén "la preservació del silenci per tal de garantir que els únics sons que s'escoltin en aquest espai provinguin de la natura".

Entre les conseqüències d'aquest objectiu del Parc Natural hi ha el fet que a la zona afectada, des d'aquest dijous mateix, s'hi pot restringir el pas de vehicles a motor d'ús recreatiu, com ara motos, quads i buguis, que tindran un límit de soroll de 50 decibels. Alhora, s'hi prohibeix les entrompades col·lectives o 'botellots' d'altres activitats que es considerin com "massa sorolloses", entre les quals hi inclouen també les associades a les explotacions mineres.

La secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, ha dit que "prendre decisions en el moment adequat" permet garantir que els sons que s'escoltin en aquests espais siguin els que l'administració considera com a "propis del territori" i "evitar que l'activitat humana els acabi deteriorant". La representant del Govern opina que cal potenciar els punts on s'arriba a aquesta "excel·lència", tenint en compte que només un 22% de la població viu en llocs on es considera que la qualitat acústica és bona i que, segons reconeix, és més difícil estendre prohibicions semblants a les àrees urbanes. De fet, ha apuntat que aquest tipus de zones de protecció "són bastant pioneres" a Catalunya i creu que això pot "posicionar aquest territori com un referent a escala europea" pel que fa a llocs sense soroll.

El president del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Josep Queró, ha dit a l'ACN que amb aquesta mesura volen "posar més en valor" i assegura que havien rebut queixes, sobretot en època estival, pel pas de vehicles motoritzats en àrees com la vall de Bonabé. Queró veu insostenible el fet que per aquesta zona hi passessin fins a 750 motos, quads o buguis, entre d'altres vehicles, i hi afegeix que alguns d'ells circulaven "a velocitats inadequades i fent molt de soroll". Malgrat aquestes restriccions, Queró confia que la posada en marxa de la ZEPQA "contribuirà a un augment de les visites" per part "d'un altre segment de la població, que és més sensible o li molesta el soroll". També ha defensat la necessitat de desestacionalització del turisme a la zona, per tal d'evitar que l'afluència es concentri massa a l'agost.

Des del Govern, a més a més, han avançat que pretenen "anar ampliant" aquestes zones de protecció acústica "per altres espais del Parc Natural de l'Alt Pirineu". De fet, actualment ja fan mesurament de soroll a d'altres municipis de la zona.

Mentrestant, l'alcalde de Farrera, Àngel Bringué, ha apuntat que l'entrada en vigor d'aquesta zona suposa "convertir en cartell" la importància que té preservar el silenci en aquest espai, que ha definit com "el llenguatge de la natura" quan aquest no es veu "contaminat" per l'activitat humana.

Protecció de l'hàbitat de l'ós bru

En aquest sentit, l'executiu ha admès que un dels objectius de les limitacions és protegir l'hàbitat de l'ós bru (introduït a la zona per les administracions superiors al llarg dels darrers anys), perquè consideren que és una espècie molt sensible al soroll. Un fet que també passa, hi afegeixen, amb el gall fer. Les noves limitacions només exclouen actuacions de caire local com ara obres de millora i manteniment d'interès públic, les festes tradicionals i les activitats agrícoles, ramaderes i forestals pròpies de la zona. Pel que fa a les restriccions de circulació, a banda de la vall de Bonabé, afecten determinades pistes forestals de Farrera.

Mostrar formulari de contacte