Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC proposa ubicar a l'actual CAP de la Seu un Centre de Dia amb servei de diàlisi

ERC proposa ubicar a l'actual CAP de la Seu un Centre de Dia amb servei de diàlisi

Segons el grup republicà, això permetria als pacients de nefrologia evitar desplaçaments a Andorra o Lleida. Al proper plenari Esquerra també demanarà iniciar una campanya perquè els restaurants ofereixin aigua de la xarxa pública

CAP de la Seu d'Urgell
CAP de la Seu d'Urgell
08/06/2018 11:51

El grup municipal d’ERC a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell presentarà al proper plenari, aquest dilluns vinent, una moció en què planteja que el consistori sol·liciti al Departament de Salut que, quan s'hagi traslladat el CAP a les instal·lacions de l’antiga Alsina Graells, l’espai que quedarà disponible a l'Hospital albergui un Centre de Dia, en el qual s'hi pugui realitzar diàlisi als pacients de nefrologia.

Segons el portaveu republicà, Francesc Viaplana, la proposta "permetria alliberar les ambulàncies que actualment traslladen els pacients a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per realitzar altres tipus de trasllats no urgents". Amb aquest tipus de servei de nefrologia al territori, a més a més, "els pacients que realitzen diàlisi peritoneal evitarien els trasllats per compte propi a Lleida per fer controls i seguiments, perquè podrien fer-se a la Seu".

El text recorda que, entre d'altres, els hospitals de Cerdanya i de Tremp ja disposen actualment d'aquest servei i consideren que el trasllat del CAP és una bona oportunitat per aprofitar l'espai que deixarà buit a l'edifici de la Fundació Sant Hospital i ubicar-hi aquest centre de dia. A la proposta d'acord es planteja "sol·licitar a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran la implantació d’aquest nou servei tan aviat com l’espai quedi disponible, dotant-lo de la infraestructura i el personal necessaris per atendre el tractament de diàlisi, així com el seguiment dels pacients amb diàlisi peritoneal a domicili"; i en segon lloc, "traslladar aquest acord al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, com també al Patronat de la Fundació Sant Hospital".

Reduir l'aigua embotellada

Esquerra Republicana també presentarà una segona moció en la qual demanen iniciar una campanya perquè els restauradors del municipi ofereixin una gerra d’aigua als clients, per "reduir així el consum d’aigua embotellada i evitar residus". La proposta s’encara "de manera que s’expliqui els processos de potabilització i salubritat de l’aigua del municipi", per tal de remarcar la qualitat de l'aigua potable de què disposa la ciutat.

La moció, alhora, proposa regalar gerres serigrafiades amb el logotip de la campanya als establiments que s’hi adhereixin. En l'exposició de motius, ERC recorda que "cada any es consumeixen al món més de 154 mil milions de litres d’aigua embotellada" i que "per embotellar tota aquesta aigua s’utilitzen uns 2,7 milions de tones de plàstic, ja que per produir una ampolla d’aigua es necessita un quart del seu volum de petroli per produir-la". A banda del problema de contaminació, aquest procés també té el risc "que els químics que s’utilitzen per fer les ampolles s’estiguin dissolvent a l’aigua". A més a més, "de cada 6 ampolles d’aigua que fem servir, només una es recicla" i "una ampolla de plàstic no reciclada pot trigar fins a 1.000 anys a biodegradar-se i els envasos que s’incineren augmenten el risc d’emissions tòxiques".

Tot plegat, hi afegeixen, contrasta amb el fet que "l’aigua que se subministra a la ciutat de la Seu d’Urgell és perfectament apta per al consum i compleix tots els requisits legalment establerts".

Mostrar formulari de contacte