Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Eric Jover dimiteix com a ministre de Finances d'Andorra

Eric Jover dimiteix com a ministre de Finances d'Andorra

El també portaveu del Govern andorrà renuncia al càrrec arran de l'expedient obert per l'Àgencia de Tributs a una empresa de la seva propietat. El seu lloc l'ocuparà Cèsar Marquina

Xavier Espot i Eric Jover, a la roda de premsa d'aquest dilluns a l'edifici de Govern (Foto: Govern d'Andorra)
Xavier Espot i Eric Jover, a la roda de premsa d'aquest dilluns a l'edifici de Govern (Foto: Govern d'Andorra)
10/01/2023 10:45

El ministre de Finances i portaveu del Govern d'Andorra, Eric Jover, ha presentat aquest dilluns la seva dimissió al cap de Govern, Xavier Espot. La renúncia ve motivada per la polèmica sorgida per l'expedient que l'Agència de Tributs andorrana ha obert a una empresa en la qual hi figura com a titular. Jover es mantindrà al càrrec fins aquest dimecres al migdia, després del consell de ministres, i que serà l'actual secretari d'Estat de Transformació Digital, Cèsar Marquina, qui agafarà el relleu de la cartera de Finances.

Jover ha confirmat l'anunci en una roda de premsa a la seu de Govern, acompanyat d'Espot. L'encara ministre ha assegurat que la seva decisió és "irrevocable" i necessària, tot i que assegura que té "la consciència molt tranquil·la" per que fa a la investigació oberta per Tributs. El polític andorrà, en tot cas, creu que és una passa al costat necessària per evitar que aquesta situació pugui debilitar tant l'executiu com el projecte polític de Demòcrates per Andorra, en un any en què hi haurà les eleccions generals, que amb tota probabilitat es faran aquesta primavera.

En aquesta compareixença, segons informa l'ACN de fonts de l'Agència Andorrana de Notícies, Eric Jover ha aprofitat per fer balanç de la seva trajectòria com a ministre i ha reivindicat la tasca feta des del departament de Finances en la gestió de la crisi sanitària pel coronavirus i de les seves conseqüències econòmiques. Jover ha assegurat que aquesta legislatura han dedicat "esforços ingents" per ajudar la població en els pitjors moments de la pandèmia i, tot i admetre que això ha fet augmentar l'endeutament públic, defensa que aquesta tasca s'ha fet amb solvència i que "fins al 2027 no hi ha cap altra emissió d'obligat compliment", cosa que "donarà seguretat al pròxim ministre de Finances i al de la pròxima legislatura".

El ministre sortint també ha assegurat que en aquests quatre anys s'ha "dignificat el màxim possible" la feina de la Duana. I a nivell més general, ha celebrat l'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) i la consolidació de Consell Regulador Andorrà del Joc, que ara permet a Andorra ingressar el 9,5% de les vendes de loteria espanyola que es fan al Principat, mitjançant un conveni amb l'Estat espanyol. En aquest àmbit també s'hi engloba la imminent inauguració del primer casino del país.

A la mateixa roda de premsa, Xavier Espot ha lloat Eric Jover perquè considera que amb el seu anunci de dimissió ha "fet gala de la seva transparència" i "d'autoexigència". Espot valora que "en moment preelectoral on les picabaralles creixen", Jover ha pres "la millor decisió", si be ha volgut subratllar que no ha comès "cap infracció penal", sinó que es tracta d'una errada humana per omissió. Per això, el cap de Govern conclou que "amb independència d'aquest error humà, ha tornat a demostrar que està a l'altura de les circumstàncies" i que amb aquesta mesura es dóna exemple en el sentit que "ningú no està per sobre de la llei".

Mostrar formulari de contacte