Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es presenta a Montferrer l'associació de municipis propietaris de boscos

Es presenta a Montferrer l'associació de municipis propietaris de boscos

Elfocat demana al conseller Baltasar buscar noves opcions d’aprofitament de la fusta Els ajuntaments i Medi Ambient plantegen tornar a potenciar l'ús dels ramats per a la neteja del sotabosc

ELFOCAT - presentació
ELFOCAT - presentació
06/07/2010 10:24

Un total de 57 ajuntaments d’arreu de Catalunya s’han constituït en la nova Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals a Catalunya (Elfocat). La federació s’ha constituït aquest dilluns a l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, en un acte presidit pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

L’associació neix amb la intenció de constituir-se en un lobby per defensar davant de les administracions superiors els interessos dels municipis com a propietaris de boscos. Els ajuntaments posseixen més de 365.000 hectàrees, el 18% de la massa forestal de Catalunya. A més a més, a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran és on els boscos comunals tenen més importància, ja que en aquesta regió gairebé tots els consistoris tenen com a mínim 1.000 hectàrees de propietat.

En la presentació, Francesc Baltasar va donar la benvinguda a Elfocat i va assegurar que comparteixen amb ells la necessitat de millorar la gestió i l’aprofitament dels boscos.

El conseller de Medi Ambient es va mostrar obert a col.laborar en possibles alternatives a l’ús de la fusta com poden ser les plantes de biomassa. A més a més, Baltasar es va expressar d’acord amb el suggeriment d’alguns dels propietaris perquè es torni al mètode més tradicional de neteja del sotabosc: l’ús dels ramats. Des del Govern admeten que incentivar el pasturatge seria la manera més lògica i natural de prevenir el risc d’incendis per acumulació de combustible.

El president d’Elfocat, Manel Palau, reivindica que es doni més facilitats per a la presència de bestiar als boscos, si bé admet que el problema actual pot ser que no hi hagi prou ramats i pastors per a una massa forestal que, ben al contrari, no ha parat de créixer.

Manel Palau ja ha demanat una reunió privada amb Francesc Baltasar, en la qual li plantejarà els problemes principals als quals s’enfronten actualment. Entre aquests hi ha la poca valoració de la fusta autòctona, que fa que moltes vegades s’hagi de subhastar a preus quasi simbòlics.

Col.laboració amb el Pirineu francès

D’altra banda, una de les primeres accions d'Elfocat ha estat intercanviar experiències amb els seus homòlegs del Pirineu francès, que ja fa temps que estan constituïts en associació. Per això, a l’acte de presentació hi va ser el president dels propietaris de boscos comunals del sud de França, Robert Cabé, que va confirmar la previsió de crear un ens transfronterer.

A l’acte també hi van intervenir l’alcalde de Monferrer i Castellbò, Ramon Fierro; el gerent del Centre de la Propietat Forestal, Antoni Farrero, i el cap del Servei de Boscos de la Generalitat, Xavier Clopés.

Mostrar formulari de contacte