Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Esmolet i Boet, els noms escollits per als dos cadells d'ós bru nascuts al Pirineu el 2014

Esmolet i Boet, els noms escollits per als dos cadells d'ós bru nascuts al Pirineu el 2014

El concurs va registrar un total de 1.273 vots, i se’n farà un altre també per trobar nom als quatre ossets nascuts durant el 2015, tot i que, en aquesta ocasió, restringit a les escoles locals
Esmolet i Boet, els noms escollits per als dos cadells d'ós bru (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
23/11/2015 18:46

Els dos óssos bruns nascuts al Pirineu català l’hivern de l'any passat, probablement fills de Caramelles i Pyros, ja tenen nom: Esmolet i Boet. Aquestes han estat les propostes més votades en el marc del concurs ciutadà organitzat per la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, centre d’interpretació vinculat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, dins el projecte Piroslife.  
 
Tancat el període de participació, s’han recomptat un total de 1.273 vots, que podien escollir entre 15 paraules típicament pallareses per batejar el primer cadell i entre 15 topònims de la zona de l’hàbitat natural dels plantígrads, en el cas del segon osset. La votació popular ha tingut com a resultat el mot pallarès Esmolet (persona llesta i estrambòtica) i el topònim Boet, amb el 42,4% i el 41,1% de vots a favor dels 639 i 634 emesos, respectivament.
 
Entre els termes per posar nom al dos cadells, els participants han deixat situats en el segon lloc del rànquing de preferències Torb (vent arremolinat amb neu), amb el 37,7% (100) de vots, i Virós, amb el 32,7% (97). Més distanciades han quedat la resta de propostes, entre les quals destaquen els mots pallaresos Borruscall (nevada lleugera que només enfarina el paisatge), Pigal (pedra arrodonida) i Fifonet (que sembla que fa molta feina i no fa res), o els topònims Virós, Aulà i Noarre.
 
Visites i rutes guiades per als guanyadors
 
Els guanyadors del concurs (les 126 persones que van votar Esmolet i les 122 que ho van fer per Boet) tenen una entrada gratuïta per visitar el centre d’interpretació d’aquest plantígrad a Isil. Així mateix, Bru M. C. i Elisenda P. M. han estat els agraciats en el sorteig de les dues rutes familiars exclusives per conèixer-ne l’hàbitat que s’han sortejat entre els que han escollit els noms més votats per a cadascun dels cadells. Aquestes rutes es faran a partir de la primavera vinent al Pallars Sobirà, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i en companyia de membres especialitzats de les patrulles que habitualment fan el seguiment de l’ós bru a Catalunya.
 
Pel que fa als quatre cadells d’ós nascuts durant el 2015, també es durà a terme un concurs per posar-los nom però, en aquest cas, només entre els alumnes de les escoles locals.
 
El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.

Mostrar formulari de contacte