Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Èxit de les activitats obertes de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà

Èxit de les activitats obertes de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà

Ple a la lliçó inaugural amb Santiago Niño Becerra i places esgotades per a la Nit dels Estels a la Molina. El programa d’actes per a tothom continua aquest dimecres amb la Nit d'Arts, al Llac de Puigcerdà

Conferència de Santiago Niño Becerra a Puigcerdà (AUCer)
Conferència de Santiago Niño Becerra a Puigcerdà (AUCer)
16/07/2019 19:25

La 21a Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà ha començat amb molt bona rebuda de les activitats obertes per a tothom. La sala de convencions del Museu Cerdà es va omplir de gom a gom aquest dilluns al vespre per a la lliçó inaugural, que enguany era a càrrec del conegut economista Santiago Niño Becerra.

El catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull va desgranar el contingut i les dades del seu llibre més recent, ‘El crash tercera fase’, en el qual augura l’arribada d’una nova i definitiva part de la recessió econòmica i dóna consells sobre com prevenir-la. Ho va fer acompanyat de la periodista puigcerdanesa Teresa Turiera-Puigbò, experta en economia. Niño Becerra constata que la tecnologia està evolucionant més ràpid del que poden assimilar les persones i que això pot tenir greus conseqüències en l’economia i, especialment, en el mercat laboral, perquè pot comportar l’automatització de cada vegada més llocs de treball. Davant d’aquest panorama, considera que l’adaptació al futur no passa només per tenir una bona formació tècnica sinó també per carreres amb molt de component humà; és a dir, per aquelles en què els robots difícilment hi puguin intervenir, com poden ser per exemple la infermeria o bé l’atenció a les persones en general.

Un altre dels canvis que preveu Niño-Becerra és l’esgotament tant del concepte d’Estat com del capitalisme tal com s’ha entès fins ara. Entre d’altres factors, adverteix, pel poder creixent dels grans oligopolis, que en molts àmbits ja tenen més poder que els mateixos governs estatals a l’hora de determinar polítiques o legislacions. Al respecte, l’economista lamenta que a l’Estat espanyol “es confon economia col·laborativa amb economia compartida” i que Espanya té entre d’altres tristos rècords, el de ser l’estat amb més frau fiscal d’Europa, el qual xifra entre 65.000 i 69.000 milions d’euros anuals, a banda d’un deute públic desbocat que ja supera, en les estimacions més optimistes, els 1,15 bilions d’euros.

Les activitats obertes a tothom continuen aquest dimarts mateix al vespre amb la Nit dels Estels. Una proposta que també té l’èxit garantit, atès que arriba amb totes les places esgotades; és a dir, més de 300 participants. L’observació d’estels a la Tosa d’Alp (2.537 m.) s’organitza novament amb la col·laboració de La Molina –que facilita l’arribada al cim amb el Telecabina Alp 2.500- i de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. A més a més, enguany es compta amb una actuació del reconegut saxofonista Llibert Fortuny, en el que serà el seu concert a més altitud.

Aquest Dimecres (22.00 h), serà el torn de la Nit d’Arts, que recupera enguany la dansa contemporània en el seu escenari més emblemàtic: el Llac de Puigcerdà. Enguany s’hi podrà veure l’espectacle Va de 2, a càrrec dels duets formats per Agnès Sales i Héctor Plaza i per Gigi Roset i Anna Òdena.

Mostrar formulari de contacte