Experts mundials en fronteres es troben al Pirineu per celebrar un congrés
La Cerdanya acollirà aquest cap de setmana professors reconeguts d'universitats com les de Stanford, París, Lilla i Barcelona El debat intentarà aportar a l'etern conflicte solucions adaptades al segle XXI
La Cerdanya rebrà aquest cap de setmana un important nombre d’investigadors internacionals per debatre sobre el paper de les fronteres a l’Europa del segle XXI.
Del programa d'Observar les fronteres, veure el món, destaca la visita d'un dels catalans més universals en l'àmbit universitari: Joan Ramon Resina, professor de la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA), on és director de l'Institut d'Estudis Ibèrics. Resina Compartirà debat amb Renaud Morieux, de la Universitat de Lilla (Flandes); Patrice Vermeren, de la Universitat de París VIII; i el reconegut geògraf Joan Nogué (Observatori Català del Paisatge de la Universitat de Girona); l’artista quebequès Hervé Fischer, i José Enrique Gargallo, de la Universitat de Barcelona.
Els experts intentaran aportar solucions a l'etern conflicte de les fronteres que s'adaptin a l’Europa del segle XXI. I ho faran precisament en una vall marcada per les divisions administratives arbitràries: partida entre els estats espanyol i francès, amb tres governs provincials o departamentals i amb dos ens supramunicipals.
El tema de les fronteres serà abordat a partir d’aspectes d’ordre cultural, econòmic, històric, artístic, geogràfic, polític, comunicatiu o sociològic. Al congrés s’hi han presentat més de 30 propostes de recerca i anàlisi d’investigadors d’arreu del món. El projecte ve promogut per la revista transfronterera Mirmanda.
El programa
El congrés el presentaran divendres a Puigcerdà els professors i historiadors de la UB Queralt Solé i Oscar Jané, amb la ponència: “En les fronteres d’Europa”. Acte seguit intervindrà Joan Ramon Resina.
Dissabte s’han previst a Bellver les intervencions de Joan Nogué; de la traductora eslovena Simona Skrabec i el lingüista José Enrique Gargallo entre altres.
Finalment, diumenge es farà una taula rodona a Llívia moderada pel professor de Comunicació de la UPF, el bellverenc Carles Pont, en què hi prendran part Marie Thérèse Sanchez Schmid (eurodiputada francesa); Jordi Fernàndez-Cuadrench (Director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà); Joan Rafel Micó (Director del Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans); Joaquim Llimona (President del Consell Català del Moviment Europeu); Oriol Aspachs (Departament d’Economia Europea, Àrea d’Estudis i Anàlisi Econòmica de “la Caixa”) i Arcadi Castilló (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran).
La Cerdanya esdevindrà així el focus de la recerca i l’anàlisi de les fronteres a Europa durant tres dies. En l’organització s’hi han implicat les diputacions de Girona i Lleida, els ajuntaments de Puigcerdà, Bellver i Llívia i el Consell Comarcal, així com més de 26 entitats, l’editorial Afers, la revista Sàpiens, Cadí-Pedraforca i l’Observatori del Paisatge. Són una mostra de la inquietud i l’interès per l’anàlisi que ha suscitat la qüestió fronterea i la seva aplicació política transversal.