Una taula rodona amb exalcaldes de la Seu analitza els 25 anys de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu
Joan Ganyet, Jordi Ausàs i Albert Batalla han participat aquest dijous en l'obertura del cicle 'Parlem de Fira de Sant Ermengol'. La internacionalització i la innovació, punts clau per al futur de l'esdeveniment econòmic
El cicle 'Parlem de Fira de Sant Ermengol' ha arrencat aquest dijous amb la taula rodona "25 anys de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu", en què hi han participat els alcaldes Joan Ganyet, Jordi Ausàs i Albert Batalla, que han explicat com va néixer la idea de fer aquesta fira temàtica a la Seu i com ha evolucionat fins a convertir la ciutat en un referent del món del formatge als Pirineus i a Catalunya. L'acte, presentat per l'actual alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, s'ha dut a terme a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat.
Joan Ganyet, que va ser qui va apostar el 1995 per la fira formatgera, contextualitza la proposta en un moment en què la Seu era "un volcà en erupció a favor del Pirineu" i en què Salvador Maura va posar sobre la taula la idea d'una fira de formatges d'abast pirinenc, ja que "no n'existia cap". Ganyet lloa la tasca del mateix Salvador Maura i de Montse Ferrer, que van bastir una base molt sòlida per dotar d'identitat pròpia l'esdeveniment. Així mateix, fa referència a tot l'equip de govern i a Enric Canut, Pep Palau, Nati Valls i Roser Romero com a persones molt involucrades en el bon desenvolupament de la iniciativa.
Per la seva banda, Jordi Ausàs, que va ser alcalde des del 2003 fins al 2008, ha expressat el reconeixement a la feina feta al llarg dels anys i a l'aposta política inicial. Així mateix, ha especificat que quan va arribar a l'alcaldia la fira ja tenia un discurs molt clar. "Estava molt ben plantejada des dels seus orígens, gràcies als seus ideòlegs, el Salvador Maura i la Montse Ferrer, que van fer una feina rigorosa i tenien una visió molt clara del que havia de ser l'esdeveniment", afirma. L'exalcalde ressalta que la Fira de Formatges ha esdevingut "una estructura de ciutat", que té com a punts forts la seva singularitat i el protagonisme dels formatgers.
En la seva intervenció, Albert Batalla, màxim responsable del consistori des del 2008 al 2019, ha destacat l'impacte econòmic actual de la Fira de Sant Ermengol, que supera els 7 milions d'euros i porta en un cap de setmana a la Seu 49.000 persones. Batalla subratlla que la clau de l'èxit ha estat la innovació i la qualitat, i assenyala de forma especial la introducció de canvis cabdals, com la decisió de traslladar l'esdeveniment a la zona esportiva, o bé prestigiar la feina dels formatgers amb un concurs obert al públic. Igualment, remarca la feina feta pels seus impulsors i de tots els tècnics que hi han treballat, i manifesta que "gràcies a l'aposta inicial i a les apostes d'aquests anys, la Fira de Formatges és un referent i s'ha sabut posar al dia".
El futur
Els exalcaldes urgellencs també han reflexionat aquest dijous sobre el futur de la Fira i Concurs de Formatges Artesans del Pirineu. En primer lloc, Joan Ganyet ha insistit en la necessitat de continuar lluitant contra l'immobilisme i fer passos endavant amb la singularització com a base. "Cal treballar per aconseguir internacionalitzar l'esdeveniment, així com buscar un espai propi a Internet i allargar la incidència de la fira durant tot l'any, a més de crear una associació de fronterers que tingui autonomia i pugui accedir a diferents fonts de finançament", ha puntualitzat.
També Jordi Ausàs valora la idea de fer créixer la fira a través de la qualitat i el fet d'estar "atents als canvis". Ausàs recorda que el model de la Seu s'ha exportat i que han sorgit altres fires en ubicacions que tenen més bones comunicacions i més població. L'exalcalde urgellenc creu necessari continuar amb la feina de singularització i apunta a la possibilitat de crear un espai per a empreses subministradores d'eines i maquinària per a les formatgeries. Per últim, proposa la creació d'una fundació amb representants dels diferents sectors econòmics i socials.
Finalment, Albert Batalla assevera que l'objectiu principal en què cal treballar és que la fira "no mori d'èxit", ja que l'afluència de visitants obliga a repensar alguns aspectes logístics "perquè l'experiència formatgera no la condicioni la massificació o la manca d'aparcament, per exemple". Així mateix, Batalla opina que "cal continuar innovant i promovent nous serveis per als formatgers". A més, l'exalcalde planteja la creació d'un Premi Catalunya de Formatge, per consolidar la Seu com a referent del formatge, juntament amb la posada en valor de la producció agroalimentària de qualitat del territori.
La taula rodona amb els alcaldes urgellencs ha estat moderada per la directora de RàdioSeu, Marta Pujantell.
Més activitats
'Parlem de Fira' continuarà la setmana vinent amb un tast de formatges guanyadors del Concurs del 2018, a càrrec d'Eugeni Celery, de la Formatgeria Eugene. Serà dissabte dia 12 al vespre (20.15 h). El preu de l'activitat és de 10 euros per persona.
El dia següent, diumenge 13 a les 11 del matí, es farà un taller infantil gratuït a càrrec de Judit Carreira, de Formatges de l'Abadessa.
Finalment, dimecres dia 16, a les 8 del vespre, hi haurà una sessió informativa sobre el sistema de producció ecològica i com pot beneficiar el sector làctic i formatger de l'Alt Urgell i la Cerdanya. La impartiran Núria Fontanet i Elisenda Serra, dinamitzadores del DARP i de la PAE, i inclourà un tast amb tres productors ecològics de la comarca: La Reula, Ecofranch i Mas d'Eroles. En aquest cas la inscripció té un preu de 6 euros per persona.
Aquestes tres activitats també es faran a l'Espai Ermengol, on es poden fer les inscripcions prèvies. També es poden tramitar al correu info@turismeseu.com i al telèfon 973351511. Les places són limitades.