Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El jutge decreta la retirada de la tutela als pares de Nadia Nerea i presó provisional sense fiança pel pare

El jutge decreta la retirada de la tutela als pares de Nadia Nerea i presó provisional sense fiança pel pare

Fiscalia argumenta que hi ha evidències d'un delicte greu, risc de fuga i destrucció de proves. La mare queda en llibertat amb càrrecs. Els progenitors de la nena han declarat aquest divendres als Jutjats de la Seu
Entrada del pare de Nadia Nerea als Jutjats de la Seu (Foto: ACN)
09/12/2016 21:15

ACTUALITZACIÓ. 21.15 h

El Jutjat d'Instrucció número 1 de la Seu d'Urgell ha decretat aquest divendres a la nit presó provisional, comunicada i sense fiança, per al pare de la nena Nadia Nerea, pels indicis clars de delicte greu, el risc de fuga i la destrucció de proves, segons ha informat l'ACN. A més a més, ha acordat la retirada de la pàtria potestat de la menor a tots dos progenitors. A la mare, Marga Garau, l'ha deixat en llibertat amb càrrecs. El jutge ha respost així afirmativament a les peticions que havia fet la fiscalia.

Fernando Blanco arribava als jutjats de la Seu d'Urgell pels volts de les dotze de migdia i ell ha estat el primer de declarar davant de jutge. La mare ha arribat a la una de la tarda però a les quatre el jutge ha ordenat un recés per dinar i no ha estat fins poc abans de les cinc que han tornat als jutjats per iniciar la seva declaració.

Pel que fa a la situació de Marga Garau, durant la declaració el fiscal ha considerat que no hi ha risc de fuga però, tanmateix, ha instat el jutge a obligar-la a comparèixer de manera periòdica. A més a més, ha proposat que es retiri la pàtria potestat de la nena, tant al pare com a la mare, i que se'n faci càrrec una tieta materna, que resideix a Mallorca, d'on prové la família. Després que el jutge ha donat el vistiplau a la mesura, s'establirà un règim de visites per a la mare, els caps de setmana. Segons el fiscal, es tracta d'"evitar en la mesura del possible la continuació de l'exposició pública de la menor", amb l'objectiu que pugui fer una vida "normalitzada".

Pel que fa a la retirada de la custòdia als pares, el jutge estima que, amb l'actitud que han tingut, no només existeix el presumpte delicte d'estafa sinó que poden haver incorregut en "un directe perjudici a la menor" per dues qüestions: "o per no prestar el tractament mèdic exigit per la situació de la menor, o bé per haver-la mediatizat fins a un punt insostenible per a una menor d'onze anys". Sobre el pare, el magistrat veu "impossible" que amb uns ingressos anuals que freguen escassament els 30.000 euros es pugui sostenir un lloguer de 10.000 euros anuals i adquirir vehicles de 25.000 euros. Per aquesta "confusió" sobre els ingressos, el jutge apunta que "van haver de destinar-se donacions per a despeses particulars dels progenitors".

El magistrat també destaca que la mare "manca de les aptituds necessàries per a la cura de la menor" i, al seu torn, l'exposició mediàtica a la qual aquesta sotmesa la menor com a conseqüència del descobriment de la presumpta estafa comesa "fan recomanable una urgent sortida de l'àmbit en el qual es troba".

La defensa rebutja la decisió

Per contra, l'advocat de la família, Alberto Martín, ha valorat negativament la decisió del jutge tot argumentant que "han declarat la presó per a Blanco perquè, segons el jutge, no ha trobat justificat els moviments de diners amb les explicacions de Blanco i bàsicament perquè ho ha demanat la fiscal". En relació a la retirada de la pàtria potestat sobre la nena, Martín opina que "no te cap sentit" i ho ha qualificat de "barbaritat", sota l'argument que "la única perjudicada és la nena". L'advocat ha dit que Blanco, en la seva declaració, ha explicat en què han gastat els diners de les donacions, tot i no aportar tots els comprovants: una part ''en clíniques de medicina convencional, de Navarra, de Barcelona o Palma", i l'altra en ''investigadors genètics no tan convencionals", i que "ha actuat com faria qualsevol pare si la nena no millora".

En relació al material d'alt valor que els Mossos d'Esquadra van trobar al domicili de la família, concretament sobre els rellotges amb un valor total de 50.000 euros, Martín ha dit que "Blanco tenia una important col·lecció de rellotges amb anterioritat" i que "fins i tot n'ha venut alguns pel tractament de la seva filla". I sobre el fet que en el moment de ser detingut portés una arma de fogueig i bales de rifle, l'advocat sosté que "Blanco portava l'arma per les amenaces que havia rebut davant les informacions que havien sortit als mitjans". En aquest sentit, el lletrat rebutja l'informe dels Mossos, que asseguren que dimecres Blanco va escapar d'un control policial a la Cerdanya i va intentar fugir. L'advocat dóna un punt de vista totalment diferent i diu que "va tornar a casa seva preocupat per la quantitat de mitjans de comunicació que hi havia al domicili".

En relació als diners de les donacions, la defensa ha afirmat que un cop van començar els dubtes sobre la "credibilitat" de les despeses dels tractaments, Blanco i Garau van anar al banc per retornar els diners que els havien arribat per transferència, i que "ja s'han tornat desenes de milers d'euros de les donacions".

Expectació a la porta dels Jutjats

La presència dels pares als Jutjats de la Seu, tal com ja ha passat amb el cas durant tota la setmana, ha despertat força expectació mediàtica. Diversos mitjans, no només d'àmbit català sinó també estatal, han instal·lat unitats mòbils al voltant de l'edifici judicial, a la plaça de Jacint Verdaguer, i han fet connexions en directe al llarg de la jornada.

Mostrar formulari de contacte