Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Front comú del sector agrari català contra la reforma de la PAC

Front comú del sector agrari català contra la reforma de la PAC

Sindicats, productors i tots els grups parlamentaris excepte el PP sol.liciten un estudi sobre l'impacte econòmic El PP es desmarca i adverteix que només el Ministeri pot negociar amb Europa

PAC - Reunió
PAC - Reunió
17/10/2011 10:46

La majoria de partits i el sector agrari han segellat aquest diumenge a Lleida un front comú per defensar els interessos de Catalunya davant la nova Política Agrària Comuna (PAC) presentada el passat dimecres, 12 d'octubre, a Brussel·les. Aquest dilluns a Madrid es consensua la posició d'Espanya en relació amb la PAC, i per això el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va convocar ahir tot el sector.

Segons informa l'ACN, mentre el PP no creu que des de Catalunya es pugui fer res, la resta de partits i el sector agrari reclamaran que la reforma incorpori mecanismes de gestió de mercat que permetin solucionar l'actual crisi de preus i situacions crítiques puntuals com, per exemple, el cas de la bactèria E-coli. També instaran a que es facin els estudis d'impacte econòmic de la nova PAC.

El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha destacat el consens aconseguit en la trobada, "sobretot en l'aspecte de treballar plegats com un lobby, davant Europa". Pelegrí vol que Catalunya acosti posicionaments amb altres estats o regions europees "amb qui es comparteixen alguns punts de vista".

Gestió de mercats, 'greening' i importacions

La majoria d'acords contra la proposta de reforma de la PAC se centren en la gestió de mercats. Catalunya vol que la nova Política Agrària Comuna "disposi d'instruments últis i eficaços per evitar les crisis de preus i de mercats".

El sector també tem per la política de 'greening', la connotació verda i de protecció del medi ambient dins l'agricultura. Segons manifesta Pelegrí, "aquestes mesures no han de suposar cap cost afegit, ja que el sector català ha estat molt responsable sempre amb el medi ambient".

A banda, pagesos i polítics han coincidit a alertar sobre la manca d'exigències per als productes importats de fora de la Unió Europea. Des de Catalunya sol.liciten que hi hagi "reciprocitat" i "s'exigeixi als productes exteriors els mateixos controls i qualitats sanitàries i medioambientals que als d'aquí".

D'altra banda, el sector vol que la nova PAC prevegi fons especials per a situacions excepcionals com la que va causar la bactèria E-coli. També demana que s'apliquin mecanismes que permetin assegurar la renda agrària. "Si la reforma de la PAC no tira endavant i s'ha de prorrogar l'actual,  també s'haurien de fer algunes reformes" ha afirmat Pelegrí.

UP creu que s'arriba tard

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha indicat, després de la reunió amb els grups parlamentaris i els altres representants agraris, que la feina "s'hauria d'haver fet abans". Tot i que el conseller Pelegrí ha dit que no es podria treballar fins que es conegués el document definitiu, el coordinador d'UP a Lleida, Josep Cabré, considera que ara "ja no és hora de lamentar-se". Segons comenta Cabré, "el Ministerio de Medio Rural hauria d'haver vetllat perquè la proposta de reforma de la PAC ja fos bona des d'un principi".

UP demana que ara es facin els estudis d'impacte econòmic de la nova PAC, mesura que Pelegrí ha confirmat que es durà a terme. El sindicat també subratlla que un cop es tinguin els resultats "s'haurà de convocar i crear un grup d'estudi". Cabré s'ha ofert a col·laborar per "no deixar la defensa dels interessos de la PAC només a Madrid".

Posició unànime dels sindicats

A banda de la visió del sindicat majoritari, Unió de Pagesos, la resta d'agrupacions sindicals agràries han coincidit a destacar els aspectes negatius de la proposta de reforma de la política agrària europea. JARC, per exemple, ha denunciat que es primi "la protecció medioambiental i la gestió de les terres abans que la producció". El president de Joves Agricultors, Pere Roqué, ha recordat que el 70% dels ingressos agraris provenen de la venda dels productes "que ara s'estan venen per sota de preu de cost".

Per la seva banda, el sindicat Asaja ha reclamat que la nova PAC se centri en la millora de la qualitat de vida dels professionals agraris, "en lloc de fer-los perdre competitivitat".

Urapac ha insistit en la importància de gestionar els mercats, reivindicació que també ha expressat la Federació de Cooperatives Agràries, que aposta per actuar al tribunal de la competència contra les grans superfícies. Des d'Agrucat, Manel Simon, ha recordat els problemes de preu de les nectarines i els préssecs, per sota del cost de producció durant tot l'estiu i ha insistit en la necessitat d'establir mesures de gestió de mercats a la nova PAC.

Unió dels partits excepte el PP

Els partits polítics s'han posicionat majoritàriament al costat del Govern per defensar plegats una reforma de la Política Agrària Comuna positiva per Catalunya. Tanmateix, la diputada del PP Marissa Xandri ha trencat la unanimitat i tot i que agraït la convocatòria del conseller, l'ha definit "com una pantomima". Xandri ha recordat que Catalunya "no té facultat de decisió a la reforma de la PAC".  "És el Govern espanyol qui ha d'intervenir, encara que fins ara ho ha fet de forma nefasta", ha indicat.

Per la seva banda, el PSC aposta per buscar els potencials a la nova PAC "ara que hi ha una oportunitat clara". La diputada Mónica Lafuente subratlla la importància que el Parlament Europeu "tingui capacitat de codecisió per primera vegada". Així mateix, el diputat d'Esquerra, Carmel Mòdol, veu en la reforma de la PAC una oportunitat per alterar el balanç negatiu dels últims anys, i crear unes normes de mercat més competitives.

Des d'Iniciativa, la diputada Hortènsia Grau, partidaria del 'greening', destaca la importància de la reunió i aposta per fer un estudi català d'impacte econòmic de la PAC. Finalment, el diputat de CiU, Agustí López, ha posat de relleu la importància del debat i del consens per al futur del sector agroalimentari, considerat "un dels més importants del país". López ha apostat per defensar l'especificitat de l'agricultura catalana davant l'Estat espanyol.

Mostrar formulari de contacte