Grups conservacionistes exigeixen depurar responsabilitats per la mort de l'ós Cachou
Ipcena i Fapas volen que el Conselh Generau aparti el funcionari investigat. Ecologistes en Acció qualifica d'"obligació legal ineludible" la conservació dels plantígrads, malgrat reconèixer que al Pirineu hi han generat un "conflicte socioambiental"
Les entitats conservacionistes Ipcena i Fapas, que s'han personat com a acusació particular en el cas de la mort del polèmic ós Cachou, han demanat al Conselh Generau d'Aran que aparti el funcionari de Medi Ambient detingut dimecres passat per estar-hi suposadament relacionat. L'agent va quedar en llibertat amb càrrecs el dia següent, després d'acollir-se al dret no declarar.
Els ecologistes han fet aquesta petició per carta a la síndica, Maria Vergés, i al conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, mentre no s'aclareixin els fets, que investiga el jutjat de Vielha. A l'agent se l'acusa de delictes contra la fauna, de revelació de secrets i de prevaricació.
Un altre col·lectiu pro-ós, Ecologistes en Acció, ha exigit que l'administració investigui també els fets, malgrat que el cas és en mans del jutjat de Vielha. El grup conservacionista acusa el govern aranès de "distreure l'opinió pública" quan van assegurar que la mort de Cachou va ser accidental, afirma, "sense aportar públicament cap evidència que ho fonamentés".
L'entitat reconeix que al Pirineu existeix un "conflicte socioambiental" pels constants atacs de l'ós al bestiar i per d'altres danys que causa a la població local. Però, malgrat aquest rebuig manifest dels territoris afectats a la presència d'aquesta espècie o del llop, EeA opina que la conservació dels plantígrads introduïts al Pirineu és "una obligació legal ineludible" i una "necessitat per a la preservació de l'equilibri ecològic". I acaben afirmant que, des del seu punt de vista "no hi ha argument que justifiqui la no destinació dels mitjans indispensables per esclarir el succés".