Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Grups conservacionistes se sumen a les al·legacions contra la MAT del Pallars Jussà

Grups conservacionistes se sumen a les al·legacions contra la MAT del Pallars Jussà

Les entitats veuen "irreversibles" les afectacions que la línia tindria en la flora, la fauna i el paisatge de la zona. Alhora, afirmen que els promotors haurien incomplert tràmits administratius
Isona
28/10/2021 11:30

Els grups conservacionistes Ipcena, SEO Birdlife, Gepec i l'Associació Trenca han presentat al·legacions contra el projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió (MAT) que el clúster Forestalia vol fer passar pel Pallars Jussà, per transportar l'electricitat de plantes eòliques de l'Aragó cap a Barcelona. Concretament, aquesta connexió aniria de Laluenga (Osca) fins a Isona.

El recurs presentat per aquests col·lectius se centra en l'afectació en "els valors paisatgístics de l'entorn", que veuen "irreversibles". També creuen que és "una amenaça per a la supervivència d'espècies perill d'extinció", entre les quals esmenten l'àliga cuabarrada, el trencalòs o el xoriguer petit, i hi afegeixen que "suposaria una hipoteca per als territoris rurals" i que "afectaria el sector agrari i el turístic".

La tramitació d'aquests projectes, que ja ha aparegut al BOE, inclou sis parcs eòlics (de 49,5 MW cadascun) i les corresponents infraestructures per evacuar l'energia, amb un recorregut previst de 152 quilòmetres. Els ecologistes creuen que tota l'actuació s'hauria de declarar "nul·la de ple dret" perquè, segons afirmen, els promotors haurien incomplert diferents tràmits administratius, al marge de l'afectació en el paisatge i a la fauna de la zona. A banda de la MAT pel Pallars, Forestalia també projecta dues dues línies més de molt alta tensió a Catalunya: una entre Valmuel (Osca) i Begues (Baix Llobregat), i una altra entre Llardenacs (Segrià) i Rubí (Vallés Occidental). Els tres projectes sumarien uns 500 quilòmetres de recorregut. Segons Ipcena, "són projectes que violen els principis d'eficiència energètica que han de complir en el marc de les energies en ser transportada a centenars de quilòmetres, vulnerant també el sistema d'energia distribuïda".

Al·legacions d'ens locals i grups polítics

Aquestes al·legacions se sumen a les que han anunciat aquesta setmana mateix el Consell Comarcal del Pallars Jussà -que ha aprovat per unanimitat una moció de rebuig a la MAT- i el grup parlamentari de la CUP. En el cas de la formació anticapitalista, han posat l'accent en la necessitat que la implantació d'energies renovables no segueixi el model actual de concentració en grans empreses i s'eviti els costos econòmics i ambientals de la generació d'energia lluny de les principals ciutats, que és on realment hi ha més demanda.

Prèviament, els ajuntaments afectats al Jussà també han anunciat la presentació de les seves pròpies al·legacions, que hi afegeixen l'afectació a l'entorn del Geoparc Orígens, reconegut i protegit a nivell mundial per la UNESCO. De la seva part, la Diputació de Lleida, governada per ERC i Junts, també ha mostrat el seu rebuig al projecte, que per tirar endavant ha de rebre el vistiplau del Govern espanyol.

Mostrar formulari de contacte