Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Hotels de la Cerdanya planegen romandre tancats entre setmana per estalviar en energia i preus

Hotels de la Cerdanya planegen romandre tancats entre setmana per estalviar en energia i preus

Els establiments volen evitar així haver de repercutir en els clients l'augment de costos energètics. Les escoles d'esquí retallen beneficis per garantir la continuïtat de les sortides de grups d'estudiants

24/11/2022 10:30

Una part "important" dels establiments hotelers de la Cerdanya preveuen tancar entre setmana durant les setmanes de menys ocupació, amb la finalitat d'estalviar energia. La presidenta de l'entitat que els agrupa, Núria Vidal, comprèn aquesta opció perquè "la factura dels subministraments s'ha multiplicat, com a mínim, per tres", i ho veu com una solució per tal d'evitar que aquest increment s'hagi de repercutir en les tarifes que acaben pagant els clients.

Això permetrà a molts hotels que l'increment de preus d'allotjament sigui mínim, força per sota del dels costos d'explotació. D'altres mesures que han implantat per seguir sent competitius, en l'actual context d'augment desbocat del cost de l'energia, són tancar alguns espais i prescindir de determinats serveis.

Pel que fa a la demanda, la presidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya explica que fins passades les vacances de Nadal s'estan movent en paràmetres similars als d'altres anys. I que, per tant, s'espera una alta ocupació, com a mínim, fins al començament de gener. Per aixo, el tancament entre setmana d'alguns hotels es pot produir sobretot a partir de mitjan gener, passat Reis, perquè a partir d'aquelles dates ja hi ha més "incertesa" sobre quin serà el volum de reserves de dilluns a divendres.

Aposta per l'autoconsum d'energia

Vidal espera que aquesta mesura sigui només temporal, perquè la majoria d'hotels estan invertint per reduir al mínim la dependència de les companyies elèctriques o de gas. En aquest sentit, molts associats ja compten actualment amb plaques fotovoltaiques o calderes de biomassa i molts altres estan en procés d'instal·lar-les o tenen previst fer-ho a curt termini.

Mentrestant, escoles d'esquí com Camp Base, a Llívia, han negociat una retallada de beneficis, per facilitar que continuïn les sortides de grups d'escolars, a banda d'altres "estratègies" per fer front a l'actual situació. La directora comercial d'aquest centre formatiu d'esports de neu, Mireia Vila, ha explicat a l'Acn que, com els hotels, han treballat per evitar repercutir l'augment dels preus de l'energia i el transport en els clients.

Els visitants, conscients del context actual

Vila, en aquest sentit, assenyala que els visitants també són "conscients" del context actual i, en el cas dels escolars, s'han hagut d'estrènyer el cinturó, cosa que es tradueix en "no cobrir costos" d'algun dels grups. De moment, són "molt poques" les escoles que es plantegen suprimir aquesta sortida, ja que la majoria valoren que és un moment per fomentar la convivència i la pràctica esportiva.

Mireia Vila conclou que tot plegat ho fan perquè necessiten continuar treballant, després de les pèrdues que els van suposar les restriccions de la pandèmia. Una afectació que la Cerdanya va patir especialment a causa de les estrictes limitacions de mobilitat que la Generalitat va imposar al 2020 i també el passat any 2021.

  • El pati exterior de l'Hotel Bernat de So, a Llívia (Foto: ACN)
    El pati exterior de l'Hotel Bernat de So, a Llívia (Foto: ACN)
  • Un treballador de l'Escola d'Esquí Camp Base prepara el material per a la nova temporada (Foto: ACN)
    Un treballador de l'Escola d'Esquí Camp Base prepara el material per a la nova temporada (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte