Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Impulsen des de la Cerdanya un tractament reeixit contra la 'COVID persistent'

Impulsen des de la Cerdanya un tractament reeixit contra la 'COVID persistent'

El centre La Solane d'Oceja i el doctor Joan Lluís Aliaga, de l'Hospital cerdà, han desenvolupat un programa per ajudar les persones que segueixen patint-ne les seqüeles després de passar la malaltia. L'han presentat en una jornada sobre salut a Llívia

Jornades de Salut al Museu de Llívia
Jornades de Salut al Museu de Llívia
24/08/2021 18:10

La jornada de salut que recentment ha organitzat el Museu de Llívia ha servit per revelar que el centre Clinic Souffle La Solane (a Oceja) i el cap de pneumologia de l'Hospital de Cerdanya, Joan Lluís Aliaga, han desenvolupat amb èxit un programa de rehabilitació per a pacients afectats pel 'coronavirus persistent', que pateixen símptomes semblants a la fatiga crònica després d'haver superat la COVID-19. Es tracta de malalts que segueixen patint seqüeles de la malaltia tot i haver-la passat, principalment pel que fa a la pèrdua de capacitat respiratòria, dolors musculars, cansament, trastorns de la son o taquicàrdies, entre d'altres.

En aquesta jornada el doctor Aliaga va explicar que el 30% de les persones que han passat la COVID-19 tenen símptomes de fatiga durant el primer mes, que després desapareixen, però que un 10% tenen aquestes seqüeles més de tres mesos. El tractament dissenyat a La Solane està pensat per a pacients que presenten aquest quadre sever, amb seqüeles que s'arrosseguen en el temps. El tractament ja s'està aplicant i en la sèrie dels primers 15 pacients ha quedat palès i evidenciat l'efectivitat del programa. De fet, ha estat acceptat com a comunicació al pròxim Congrés de la Societat Europea de Patologia Respiratòria (ERS-2021) que s'ha de desenvolupar aquest setembre.

Activitat física, dieta equilibrada i seguiment personal

El tractament es basa en un programa complet de disciplines que conjuguen l'activitat física regular (evitar el sedentarisme), la dieta equilibrada, el suport i el seguiment psicològic -per evitar situacions d'ansietat i angoixa- la fisioteràpia.

La jornada, enguany amb el títol 'La COVID-19 i la vacunació', va ser un èxit de participació. Unes 30 persones van assistir a l'acte, al teatre del Poliesportiu llivienc, i es va comptar amb professionals mèdics, entre els quals hi havia la directora assistencial de La Solane, Adriana Castanyer. També hi van prendre part l'alcalde de Llívia, Elies Nova, i el director del museu, Gerard Cunill.

Els experts demanen que tothom es vacuni

Els ponents van coincidir a demanar a la ciutadania que es vacunin en cas que encara no ho hagin fet. A més a més, tots ells van insistir que cal continuar portant mascareta al carrer i mantenint la distància entre persones, tal com recomanen les autoritats sanitàries. En resum, els experts insten la població a "no abaixar la guàrdia".

Un dels punts d'interès del debat era el fet que els ponents van parlar des de l'experiència pròpia en la lluita contra el coronavirus. Alguns van detallar el "mal tràngol" que com a professionals han hagut de passar, sobretot a l'inici de la pandèmia, "sense recursos i sense saber com actuar en moments determinats pel desconeixement que es tenia de la malaltia". La bona relació i interrelació entre els sanitaris i entre els centres d'ambdues bandes de la frontera també va quedar palès durant la sessió, on es va explicar, amb exemples, com es van poder resoldre moments difícils gràcies a la bona sintonia entre les autoritats sanitàries dels governs català i francès.

De la seva part, el públic assistent va coincidir a manifestar la seva satisfacció per l'acte i van valorar positivament el fet d'haver-hi pogut assistir i el fet d'haver pogut interactuar amb els doctors, tot fent preguntes i expressant els seus dubtes entorn de la malaltia i les vacunes.

Publicat a YouTube

La jornada va ser emesa en streaming, pel canal de YouTube del Museu de Llívia, i es pot recuperar en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=90QXtNCL9vk.

Mostrar formulari de contacte