Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Interior començarà a cobrar a l'octubre pel rescat en actuacions negligents a la muntanya

Interior començarà a cobrar a l'octubre pel rescat en actuacions negligents a la muntanya

La mesura es limitarà als casos en què els Bombers constatin una imprudència greu El 2008 es va fer 568 salvaments i recerques, xifra que també inclou les actuacions a l'aire i al mar  

Parc de Bombers de la Seu d'Urgell
Parc de Bombers de la Seu d'Urgell
30/07/2009 09:40

El departament d'Interior començarà a cobrar aquesta tardor vinent pels rescats de muntanya, en els casos en què es constati que hi ha hagut una negligència greu. El secretari general d’Interior, Joan Boada, ho ha confirmat aquest dimecres en la presentació d'una nova campanya per evitar accidents a la muntanya, en el qual col.laborarà la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

El cobrament per determinats rescats es començarà a aplicar el mes d'octubre. Els propis bombers seran els encarregats de determinar si hi ha hagut una imprudència greu per part del rescatat i si, per tant, ha d'assumit una part dels costos. La conselleria d'Interior ha justificat la decisió perquè la manca de previsió d'alguns aficionats no l'han de pagar la resta dels ciutadans. És el cas, per exemple, del surfer de Mataró que es va perdre aquest hivern passat a la Molina i que, després de ser rescatat, va dir que "li era igual" l'alt cost del desplegament que s'havia muntat per localitzar-lo.

Segons Joan Boada, aquesta campanya pretén fer pedagogia de la importància de la seguretat a la muntanya, per tal de conscienciar dels riscos que suposen determinades actituds en aquest àmbit. Boada matisa que “la majoria de rescats són accidents, però d’altres són causats per actituds negligents”.

La directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau, detalla que el cobrament de la taxa s’aplicarà només en tres supòsits: quan no es dugui l’equipament adequat, quan no es faci cas de la senyalització i quan reclami l'ajut dels equips d’emergència sense motiu necessari.

El 2008, els Bombers de la Generalitat van treballar en un nombre important de rescats, recerques i salvaments, no només a la muntanya, sinó també en entorns d’aigua i en activitats aèries (568 en total). En aquest sentit, l’agost fou el mes que hi va haver més actuacions de muntanya, ja que se’n van atendre 56, tot posant de manifest que l’estiu també és època de realitzar activitats de lleure a la muntanya i a l’aire lliure.

Mostrar formulari de contacte