Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jordi Cardona recupera la memòria del camp d'internament de 1938 a Ogern

Jordi Cardona recupera la memòria del camp d'internament de 1938 a Ogern

Camí de l'infern narra les dures condicions de l'espai instal.lat a les acaballes de la República Al nucli hi van ser confinats tant presoners feixistes com militants anarquistes i del POUM

Jordi Cardona
Jordi Cardona
29/07/2009 09:56

Aquest dijous es presentarà a Oliana Camí de l'infern, l'obra en la qual l'escriptor d'Ogern Jordi Cardona ha recollit els records sobre el camp d'internament que la policia secreta republicana va establir en aquest poble a les acaballes de la guerra civil. L'acte serà a 2/4 de 8 de la tarda, a la Biblioteca Escaler.

Al llibre, Cardona narra el moment en què, el juny de 1938, varen baixar d'uns camions 2.000 presoners que acte seguit van haver de començar a construir el seu propi camp de treball. El fet que la casa pairal de l'escriptor estigui just davant els terrenys que varen servir d'escenari d'aquests fets, que casa seva fos l'allotjament dels directors del camp de treball, i que per tant el seu pare, llavors infant, en fos espectador de primera fila, han propiciat el llibre.

El camp de treball d'Ogern era el cinquè dels sis que el Govern republicà havia previst. En declaracions a l'ACN, Jordi Cardona ha detallat que l'estructura era molt semblant a la que més endavant es va utilitza per als camps de concentració nazis. L'escriptor matisa que els presoners teòricament eren feixistes, però que també hi van anar a parar membres del bàndol republicà que s'havien enfrontat al poder, com ara anarquistes i militants del POUM, i que "tots passaven pel mateix sedàs".

I és que, tot i que finalment només va durar quatre mesos, rere la filferrada d'aquell espai als presoners només els esperava la gana, els treballs esgotadors, el mal tracte, i en moltes ocasions la mort. Cardona explica que tot plegat va marcar molt la generació dels seus pares perquè "van veure sang i coses molt dures".

Jordi Cardona i Regada, de professió pagès i ramader, s'inicià al món de l'escriptura l'any 2000 amb el llibre 'Fets i gent de la baronia d’Ogern i la Salsa'. El 2001 publica dos llibres de literatura infantil, 'La bola màgica' i 'El medalló indi', i de ronda­lles populars, 'Misteris i sentiments'. L'any 2002 veu la llum l'obra poètica 'Paraules d’amor'. El 2004, publica la novel·la de literatura juvenil 'L'últim nivell'. El 2006 el recull de narracions 'Pàgines de poble', guanyador del premi Sant Carles Borromeu, en la XXVIII edició de la Nit Literària Andorrana. L'any 2007 va publicar novament una novel·la de literatura infantil, 'La increïble Cristina', mereixedora d'una menció especial al V Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil.

Mostrar formulari de contacte