Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jordi Fàbrega publica un recull dels informes i documents de la pandèmia de la COVID a la Seu d'Urgell

Jordi Fàbrega publica un recull dels informes i documents de la pandèmia de la COVID a la Seu d'Urgell

El llibre, que es pot descarregar a internet, vol deixar testimoni de com es va viure la crisi sanitària a la ciutat, a l'Alt Urgell i al Pirineu. Es compleixen tres anys del primer positiu de coronavirus diagnosticat a la comarca
'Diari d'una pandèmia a la Seu d'Urgell' (www.jordifabrega.cat/diaripandemia)
14/03/2023 20:35

El vicealcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha presentat aquest dilluns a les xarxes socials 'Diari d'una pandèmia a la Seu d'Urgell', un llibre en el qual hi ha recollit tots els informes que va publicar des de l'inici de la crisi sanitària de la COVID-19, el mes de març de 2020. El també pediatre urgellenc ha donat a conèixer aquesta obra recopilatòria tot coincidint amb el fet que aquest 13 de març s'han complert tres anys de la detecció del primer cas de coronavirus a l'Alt Urgell. Aquell mateix dia es va establir un confinament de la població a tot Catalunya, tal com ja s'havia començat a fer o s'estava a punt de fer a d'altres països. Una situació que va anar seguida més endavant per la instauració o prolongació de diverses restriccions, que s'han anat eliminant a mesura que millorava el control del virus.

Quan va esclatar aquesta crisi sanitària d'abast mundial, Fàbrega era l'alcalde de la ciutat i també, en conseqüència, el president de la Fundació Sant Hospital. Des del mateix moment que va començar el confinament i la lluita contra la COVID, el metge urgellenc va començar a publicar cada nit a les xarxes socials un exhaustiu informe en què repassava les dades d'evolució. S'hi explicava conceptes que ara ja són ben familiars com per exemple el nombre d'infectats o de víctimes mortals, el risc de rebrot i la taxa de reproducció de virus, tant a la Seu com a l'Alt Urgell, a la resta de l'Alt Pirineu, a d'altres comarques veïnes i al conjunt de Catalunya.

Una anàlisi que es complementava amb la difusió d'altres informacions d'interès públic sobre la pandèmia, recomanacions, publicacions de mitjans de comunicació com RàdioSeu i també accions impulsades per la ciutadania, com ara la fabricació de mascaretes i d'altres materials de protecció o les moltes iniciatives que hi va haver tant per ajudar els professionals sanitaris com per animar la població en uns moments difícils. També hi apareixen fotografies, gràfics i mapes publicats al llarg d'aquells mesos. El recull abasta fins al dia 31 de desembre de 2020 i es completa amb un epíleg.

Jordi Fàbrega ha explicat que des d'ara tothom qui vulgui es pot descarregar el llibre en línia, al seu web personal www.jordifabrega.cat. També ha previst fer-ne prop d'una desena de còpies físiques, que lliurarà a institucions com el Sant Hospital i l'Arxiu Comarcal per tal que el tinguin a disposició de tothom qui el vulgui consultar, ja sigui a títol personal o bé per a treballs de recerca.

L'obra compta amb els pròlegs de Quim Torra, president de la Generalitat durant l'esclat de la pandèmia; Josep M. Argimon, secretari de Salut Pública durant els anys 2020 i 2021 i conseller de Salut els anys 2021 i 2022; Joan Martínez Benazet, ministre de Salut d'Andorra del 2019 al 2022; Josefina Lladós, presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell els anys 2020 i 2021 i actual vicepresidenta de l'ens comarcal; Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. La imatge que il·lustra la portada i la contraportada és obra del fotògraf Tony Lara, que la captar des de casa seva a la Seu en ple confinament.

Record de les víctimes i reconeixement als professionals sanitaris i a la població

A la introducció, l'actual vicealcalde urgellenc i diputat al Parlament recorda que, lamentablement, "aquesta activitat va durar molt més temps del que presagiàvem aquell 13 de març" i que "es va convertir en 160 comunicats, en 160 nits compartides durant tot l’any 2020 i el 2021". Els 100 primers diaris van ser del 13 de març al 20 de juny, tot el temps que va durar l’estat d’alarma. Després va anar adaptant la freqüència dels comunicats a la situació de la pandèmia, passant a setmanal quan va remetre la primera onada, retornant a la periodicitat diària amb l’aparició de les noves onades i espaiant-los de nou en funció de l’evolució. Ara, desitja que aquests escrits "es converteixen en un dietari del que vam viure, del que vam fer per superar-ho i, sobretot, de com ho vam viure a la Seu, a l’Alt Urgell i al Pirineu", per "recordar, amb les incerteses de cada moment, tot allò que hem viscut i tot allò que hem superat".

Jordi Fàbrega també ha expressat que amb el llibre vol fer "l'homenatge més sentit i el record més profund a totes les víctimes de la Covid19 i a totes les seves famílies i amics", perquè "darrera de cada xifra hi ha persones, famílies i somnis truncats". I vol servir per "agrair a tothom seva col·laboració per superar la crisis sanitària més gran del darrer segle" i especialment "a tothom que ho ha afrontat des de primera línia, a tots els nivells, sanitaris i no sanitaris". Però també a tota la població que va ser-hi "ajudant en tot el que s’ha demanat i complint amb tot el que s’ha marcat, malgrat que algunes normes fossin incoherents o poc concretes". En aquest punt, ha volgut esmentar la col·laboració, en aquest document, de les dades que li facilitaven Vladimir Lazo, Cristina Aguar i Meritxell Feixes i la correcció lingüística que hi aportava Anna Vives, a més de les aportacions que feien a les xarxes l'analista Gerard Martínez Adsuar, Marc Coca i el perfil 'Coronadades'.

 

 

Mostrar formulari de contacte