Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada a Bellestar sobre la relació dels voltors amb els ramats

Jornada a Bellestar sobre la relació dels voltors amb els ramats

Els experts recomanen no retirar els caps de bestiar que moren al camp perquè les poblacions d'aquestes aus es regulin soles. La Generalitat vol impulsar la contractació d'assegurances per indemnitzar els ramaders en cas d'atacs de fauna salvatge
Jornada a Bellestar sobre la relació dels voltors amb els ramats (Foto: ACN)
29/10/2015 13:45

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha organitzat aquest dimarts a l'Escola Agrària del Pirineu, a Bellestar, una jornada tècnica per tal d'analitzar la relació dels voltors amb el bestiar domèstic que pastura per les muntanyes i com evitar possibles incidents o atacs. En aquest sentit, els experts han recomanat que s'aixequi l'obligació de retirar els cadàvers dels animals que moren a la muntanya perquè les poblacions de voltors es tornin a regular i no depenguin de l'alimentació que se'ls dóna.

Antoni Margalida, investigador de la Universitat de Lleida (UdL), ha assegurat en declaracions a l'ACN que "les poblacions d'aus haurien de viure com abans; si es deixessin els caps de bestiar que moren al camp, les zones amb més ramaderia serien més riques en voltors".

L'obligació de recollir els caps de bestiar que moren al camp, a causa de la malaltia de les vaques boges, i la reducció dels canyets on s'alimenta els voltors, han provocat un canvi d'hàbits d'aquests animals que, segons denuncien els ramaders "han perdut la por a acostar-se als ramats i atacar-los". Tot i això, els experts insisteixen en el fet que els voltors no són animals preparats per atacar animals vius.

Assegurances per cobrir possibles atacs

El cap de servei de Biodiversitat i Protecció Animal del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ricard Casanova, manifesta que "s'ha de treballar en la contractació d'assegurances que cobreixin els atacs de fauna salvatge al bestiar". Casanova indica que cal prendre mesures per trobar "un punt mig entre l'afavoriment de l'existència de carronyaires i mantenir l'activitat ramadera de muntanya".

Mostrar formulari de contacte