Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

La iniciativa, que tindrà lloc aquest dissabte, vol donar a conèixer l'exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn. Durant la visita també s'explicarà la història d'Eliarda de Montellà

Església de Sant Serni de Cabó (Foto: Víctor Merencio)
Església de Sant Serni de Cabó (Foto: Víctor Merencio)
18/07/2017 14:20

L'Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitza aquest dissabte, 22 de juliol, una jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni (s.XI). L'objectiu de la iniciativa és donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, un dels documents més antics en llengua catalana, datat entre 1080-1095.

En aquesta ocasió, i amb la finalitat de difondre al màxim el fons documental de la nissaga Caboet, també s’explicarà la història d’Eliarda de Montellà (un mas del municipi de Cabó). Eliarda va ser una senyora benestant de la vall, que l’any 1157 va decidir fer donació de tots els seus béns a la canònica agustiniana d’Organyà i marxar en pelegrinatge a Sant Jaume de Compostel·la.

L'església de Sant Serni estarà oberta d'11 a 14 hores i de 4 a 2/4 de 8 del vespre. L'accés serà gratuït i hi haurà una guia que farà les explicacions pertinents.

Peregrinatge

Nombrosos estudis apunten que emprendre el Camí de Sant Jaume era per a moltes dones un pretext per abandonar els espais domèstics i entrar en un àmbit de llibertat, malgrat els perills que comportava dur-lo a terme. No se saben els motius pels quals Eliarda de Montellà va fer la peregrinació, però segons indiquen les fonts escrites, la dona era ben conscient dels riscos i dificultats de l'aventura. "Et si forte obiero in ha peregrinacione, habeat Sancta Maria totum quod habeo tam mobile quam honore (En el cas que mori en aquesta peregrinació, que Santa Maria (canònica d’Organyà) rebi tot el que tinc tant moble com honor", indicava.

Mostrar formulari de contacte