Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada de treball al pantà d'Oliana per continuar amb la neteja de l'entorn

Jornada de treball al pantà d'Oliana per continuar amb la neteja de l'entorn

Voluntaris convocats pel grup Per una Catalunya Neta han retirat de la llera tota mena de restes de plàstic. L'embassament està ara a tot just un 25% de capacitat; i Rialb, a només un 6%

Jornada de treball per netejar l'entorn del pantà d'Oliana (Foto: ACN)
Jornada de treball per netejar l'entorn del pantà d'Oliana (Foto: ACN)
12/10/2022 13:45

El grup 'Per una Catalunya Neta' continua amb la seva tasca per millorar l'entorn de l'Alt Urgell i aquest dimecres, tot aprofitant la sequera i el baix nivell actual del pantà d'Oliana, han organitzat una jornada de treball per retirar les deixalles que hi ha acumulades a la llera. Veïns de la comarca s'han trobat al peu de la carretera C-14 i han baixat fins a la base de l'embassament per retirar-ne plàstics i d'aquesta manera evitar que acabin embussant la zona de la presa o anant a parar al riu Ebre o bé al mar.

Les poques reserves actuals del pantà els han motivat a intensificar la seva tasca al llarg d'aquest estiu i tardor, perquè hi poden treballar amb molta més facilitat que quan el nivell de l'aigua és més alt. Tota la brossa que retiren, després, la classifiquen i la porten a la deixalleria.

Garrafes, ampolles, bosses, bastonets de netejar les orelles, llaunes o pneumàtics són algunes de les deixalles que han recollit a tocar de l'aigua. Bernat, un nen d'onze anys, ha explicat a l'ACN que participa en aquestes actuacions amb la seva família perquè quan camina per la muntanya li agrada trobar-la neta de deixalles, i hi afegeix que si aquesta feina es fa en grup poden retirar moltes més restes.

César López, un altre dels voluntaris, s'ha mostrat sorprès pel volum de deixalles que apareixen i per l'antiguitat d'aquestes. Que aparegui brossa tan antiga és un indicador que des de fa anys ningú no ha fet cap actuació de neteja en aquest espai. López ha animat a que s'hi sumi més gent, perquè les accions que fan siguin més eficaces.

'Per una Catalunya neta' organitza al llarg de tot l'any i de manera periòdica accions com aquestes en diferents indrets de la comarca, tot i que darrerament s'han volgut centrar en el pantà d'Oliana perquè no és habitual que estigui tan buit d'aigua i volen aprofitar-ho.

La CHE ha seguit buidant els pantans malgrat les darreres pluges

I és que, segons les dades que actualitza cada setmana la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, a data d'avui el pantà d'Oliana té una reserva de només 21,1 hectòmetres cúbics, sobre un volum total de 84,3. És a dir, està a només un 25% de capacitat. Aigües avall, l'embassament de Rialb està en una situació encara més alarmant, amb tan sols 24,2 hm3, que representen tot just un 6% dels 403,6 Hm3 d'aigua que pot albergar.

Malgrat les queixes dels ajuntaments de la zona de Rialb pel buidatge sistemàtic en plena sequera (que impedeix completament fer-hi activitats nàutiques), i malgrat que les pluges dels darrers dos mesos podien ajudar a millorar la situació, la CHE ha continuat en la línia que seguir alliberant aigua, que en cas del Segre es destina sobretot al regadiu de la plana de Lleida i a la generació d'electricitat. I d'aquesta manera, ha deixat aquests embassaments sota mínims.

I és que al començament d'agost, quan institucions com el Consell Comarcal de l'Alt Urgell ja van denunciar aquesta situació, Rialb ja estava a tot just un 15% de la seva capacitat, mentre que Oliana estava al 49%. Per tant, lluny de redreçar la situació, en aquests poc més de dos mesos encara s'ha perdut la meitat -o més de la meitat- de la minsa reserva que tenien llavors.

 

Mostrar formulari de contacte