Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Josa de Cadí obre les Jornades dels Refugis Càtars

Josa de Cadí obre les Jornades dels Refugis Càtars

El primer acte a l'Alt Urgell ha estat aquest diumenge El poble formalitza l'agermanament amb Montalhou, a l'Arièja

Jornades dels Refugis Càtars
Jornades dels Refugis Càtars
04/08/2008 09:03

La tretzena edició de les Jornades dels Refugis Càtars a l’Alt Urgell s’ha obert aquest diumenge a Josa de Cadí, un dels principals focus de l’heretgia medieval a Catalunya juntament amb Castellbò, on els actes continuaran el cap de setmana següent. La cloenda arribarà el 15 i 16 d’agost amb la representació, a Vilamitjana, de l’espectacle Cercamón.

L’acte central de la jornada de diumenge a Josa era l’agermanament d’aquesta vila amb la de Montalhou, situada a l’Arieja. Totes dues poblacions tenen en comú el seu passat càtar. La vila de Montaillou es va fer mundialment famosa arran de la investigació històrica d’Emmanuel Le Roy Ladurie sobre els expedients de la inquisició de Jaques Fournier –futur papa Benet XII-, portats a terme entre 1318 i 1325. Montalhou i Josa, que antigament havien estat unides per vies de transhumància, tenen algunes altres coses en comú, com la seva altitut, les característiques rurals pirinenques i, fins i tot, el nombre d’habitants. Des de l’any 1997, a Montalhou se celebren també unes jornades sobre catarisme.

Una delegació de Montalhou ha viatjat fins a Josa per formalitzar l’agermament entre totes dues viles. Com a pròleg, l’escriptor Jordi Bibià, en representació del Cercle d’Agermanament Occitano-Català, i l’historiador Carles Gascon van parlar de la vinculació dels dos pobles amb el moviment càtar.

A Josa també s'ha fet la presentació de llibre Montsegur-Puigcerdà per la ruta del tresor càtar i el camí de Boubant, de Josep Nuet i Lluís Willaert. Després de l’acte d’agermanament, la jornada es va cloure amb un concert de cançons de trobadors a càrrec de Quim Sabaté.

Mostrar formulari de contacte