Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Josa i Tuixent impulsa el seu pla estratègic per fixar i augmentar la població i els serveis

Josa i Tuixent impulsa el seu pla estratègic per fixar i augmentar la població i els serveis

L'Ajuntament vol garantir el manteniment de l'activitat i alhora consolidar llocs de feina estables. Una família amb quatre fills en edat escolar, provinents de Cardedeu, s'han instal·lat al municipi a través del col·lectiu Reviure les Valls

01/09/2022 10:40

L'Ajuntament de Josa i Tuixent treballa a través d'un pla estratègic per implementar diverses accions que contribueixin a fixar i ampliar la cartera de serveis bàsics del municipi. D'aquesta manera, es busca afavorir l'arribada de nous veïns i alhora mantenir els que ja resideixen a la vall. Un dels projectes previstos per l'any que ve té a veure amb l'ampliació de les instal·lacions del consultori mèdic, tot incloent-hi també una sala per a metges itinerants o especialistes que vagin a passar consulta. D'altra banda, ara fa tot just una setmana que una família amb quatre fills en edat escolar s'ha instal·lat al poble, arran d'una crida feta prl moviment social 'Repoblem' a instàncies del col·lectiu Reviure les Valls.

Una de les noves veïnes és Cristina Montero, que al costat del seu marit pensava des de feia temps a fer un canvi de vida i deixar Cardedeu (Vallès Oriental) per anar a un poble petit amb els seus quatre fills. Les dificultats per trobar habitatge els impedien fer aquest pas, fins que van trobar, a les xarxes socials del compte de 'Repoblem', l'anunci de la casa on ara s'han instal·lat. Tot i ser conscient que no comptarà amb els mateixos serveis que a una ciutat, Montero creu que podran "viure més tranquils" i veu com un avantatge el fet de portar els nens a una escola rural. A més a més, pel que fa a la feina, la idea que té és mantenir en aquest habitatge el taller de roba artesana que ja tenia.

La propietària d'aquesta casa, Marisa Benages, viu des de fa anys a Tuixent i, coneixedora dels problemes de risc de despoblament de la zona, va pensar que podia llogar-la a una família amb nens per, de passada, revitalitzar l'escola. Per aquest motiu, es va posar en contacte amb el col·lectiu Reviure les Valls, que al seu torn va demanar al responsable del compte de 'Repoblem' que fes la crida. Així, ells s'han encarregat de respondre a les persones interessades i donar-los una primera "acollida", tal com explica Andrea Jahnke, una de les integrants d'aquest col·lectiu. Ella creu que, tot i estar "aïllats", el manteniment de l'escola és clau per atraure noves famílies.

L'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, ha posat com a exemple del pla estratègic les inversions que ja s'han fet en dos equipaments municipals: el Refugi de Coll de Port i l'Alberg de Can Cortina, per poder-los llogar i generar ocupació. També ha esmentat la tasca de rehabilitació d'habitatges, amb ajuts de la Generalitat, per destinar-los tant a famílies amb fills com a mestres que vinguin a treballar a l'escola, a la nova llar d'infants rural o a l'Entorn d'Aprenentatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Recursos locals i atracció de nous negocis

Poch ha explicat a l'ACN que des de l'ajuntament i les empreses privades de la zona ja s'ofereix possibilitats de treballar a la vall, tot aprofitant recursos locals com ara a l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa, però matisa que igualment estan "encantats" de rebre gent que vulgui muntar al poble el seu propi negoci. La batllessa detalla que compten amb un cens de cases i magatzems buits, amb la qual cosa es facilita la posada en contacte amb els seus propietaris. A més a més, es treballa en una nova ordenança per promoure la rehabilitació de façanes i teulades. Amb tot plegat, l'objectiu és generar "una base de gent jove" amb qui forjar les generacions futures i "donar estabilitat", tant laboral com en el manteniment dels serveis bàsics.

Segons Marta Poch, el pla estratègic ha de contribuir a convertir el municipi en un "referent" a la comarca pel que fa al manteniment dels serveis i la qualitat de vida en zones allunyades, tenint en compte que encara avui són a una hora de carretera tant de la capital comarcal, la Seu d'Urgell, com de les seves dues altres ciutats de referència: Berga i Solsona.

Centre de serveis de la Vall

La també consellera comarcal hi afegeix que el poble de Tuixent és el més poblat de la vall de la Vansa i, per tant, ha d'actuar com a centre de serveis per a d'altres nuclis de la zona, atesa precisament aquesta distància amb les ciutats més properes. Amb la idea de posar-lo més en valor, s'han presentat a un concurs per optar a convertir Tuixent en 'Poble de l'Any' en les categories agrícola i cultural. Aquesta darrera, amb una candidatura estretament lligada al llegat de l'ofici de les trementinaires.

  • Una família amb quatre fills, provinent de Cardedeu, s'ha instal·lat a viure a Tuixent enguany (Foto: ACN)
    Una família amb quatre fills, provinent de Cardedeu, s'ha instal·lat a viure a Tuixent enguany (Foto: ACN)
  • L'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, conversa amb la directora de l'escola del poble i amb una mare que hi inscriu els seus fills per al nou curs (Foto: ACN)
    L'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, conversa amb la directora de l'escola del poble i amb una mare que hi inscriu els seus fills per al nou curs (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte