Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Josep Maria Argimon admet un repunt de contagis de COVID però veu estable la xifra d'ingressats

Josep Maria Argimon admet un repunt de contagis de COVID però veu estable la xifra d'ingressats

Des del Pirineu, el conseller de Salut detalla que ara n'hi ha 31 casos greus a les UCI. La taxa de transmissió supera per poc el límit a la majoria de comarques, però a l'Alt Urgell és d'1,93. El Pallars Jussà, en canvi, presenta les millors dades de Catalunya
06/05/2022 18:10

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès aquest divendres que la fi de l'ús obligatori de mascareta en espais tancats ha coincidit amb un augment de contagis de COVID. Tot i això, Argimon creu que la situació de moment es manté estable i ha fet una crida a la "tranquil·litat", en el marc d'una visita a Vielha.

Argimon ha subratllat que, tal com s'ha fet des de l'inici de la pandèmia, l'aplicació o no de restriccions ve condicionada sobretot per la incidència del coronavirus als hospitals i especialment a les UCI. En aquest sentit, ha indicat que ara mateix, a tot Catalunya, hi ha 31 ingressats en estat crític i que, de fet, aquesta xifra s'ha reduït (-2) respecte d'ara fa dos dies. El titular de salut ha remarcat també que la xifra d'ingressats se segueix "diàriament" de cara a prendre decisions. I segueix defensant que, si Salut constata que és factible, cal seguir "normalitzant la vida social", si bé matisa que ningú no pot perdre de vista que "encara estem en pandèmia".

Per tot plegat, Josep Maria Argimon ha demanat "prudència" i sentit comú a la població a l'hora d'evitar el risc de contagi. Cal recordar que, tot i que s'ha aixecat l'obligació de mascareta a quasi tots els espais públics, des de les autoritats se segueix recomanant tenir-la sempre a mà i fer-la servir en situacions considerades de risc, com ara aglomeracions de gent o bé, en grups reduïts, la presència de persones amb salut vulnerable. En tot cas, el conseller s'ha mostrat contrari a aplicar noves mesures de prevenció davant la previsió d'un augment de contagis d'aquí a unes setmanes, i ha dit que el que cal és "mirar les dades dia a dia".

Més propagació del virus a la Seu

Els principals indicadors de referència tornen a estar per damunt dels límits recomanats a bona part de Catalunya, malgrat que de moment això no es tradueix en una alta ocupació dels hospitals, perquè molts contagis són lleus gràcies a la vacunació. Pel que fa concretament a l'Alt Urgell, la taxa de transmissió del virus (Rho7) és a 1,93; és a dir, quasi el doble del límit recomanat. I el percentatge de proves positives és del 28,3%. Això, a grans trets, significa que de mitjana cada contagiat de l'Alt Urgell transmet la COVID a dues persones més i que un de cada quatre tests dóna positiu. Pel que fa al risc de rebrot (EPG), ara està a 972 punts.

A nivell més particular, a la Seu d'Urgell aquests tres nivells estan ara mateix a 2,18, al 28,8%, i a 1.002 punts. De fet, la propagació dels darrers dies es concentra més a la capital comarcal i al seu entorn, juntament amb Organyà (on la Rho7 és de 3,11), atès que hi ha diversos municipis de la resta de la comarca on la incidència es manté baixa o molt baixa en tots els registres.

A la resta de l'Alt Pirineu i Aran, el Pallars Jussà és la comarca amb millors dades, ja que aquests tres índexs de referència estan a 0,34, al 2,9% i a 118 respectivament. És a dir, les millors dades de tot Catalunya ara mateix. També és bona la situació del Pallars Sobirà, una de les altres comarques que té la Rho7 per sota el límit (0,97). En canvi, a l'Alta Ribagorça aquest índex està a 3,17, el més alt del país, amb un risc de rebrot que supera els 2.000 punts.

Pel que fa a la Cerdanya, l'EPG és a 335 i la positivitat al 18,8%. La situació és semblant a l'Aran, amb aquestes dues dades a 219 i al 8,47%.

Conveni de salut amb el Conselh Generau i visita al Pallars Jussà

En la visita a Vielha, Josep Maria Argimon i la síndica d'Aran, Maria Vergés, han signat un conveni en matèria de salut que permetrà al Conselh Generau gestionar aquest àmbit de manera autònoma. El document que contemplava aquesta cessió estava caducat i per això ara se n'ha acordat un de nou. Vergés ha destacat la importància de continuar treballant en salut mental i pública. De la seva part, Argimon ha valorat positivament gestió integrada que fa el govern aranès i ha dit que aquest "cas d'èxit" pot servir al departament de Salut per treure lliçons extrapolables a d'altres zones del país.

L'article 56 de la llei de règim especial d'Aran estableix que correspon al Conselh Generau l'exercici de les competències traspassades en matèria de sanitat, que ha de desenvolupar d'acord amb la normativa aplicable i la planificació del departament competent en matèria de salut i del CatSalut.

Prèviament, aquest dijous el conseller de Salut ha visitat el Pallars Jussà, on ha conegut el projecte de restauració de l'Hospital de Cartró de la Vall Fosca, una construcció de cartró i fusta única al món que es va alçar a l'inici del segle XX i que, malgrat el pas dels anys i la duresa del clima de la zona, ha resistit dempeus i ara recuperarà el seu estat original. Argimon també va signar al llibre d'honor de l'Ajuntament de Tremp i va participar a l'ofrena floral a Feliu Jaumot, veí de la Pobleta de Bellveí que va ser deportat durant la Segona Guerra Mundial.

  • Josep Maria Argimon, en una visita al Conselh Generau d'Aran aquest divendres (Foto: Govern)
  • Velocitat de transmissió -Rho7- actual per municipis (Dep. Salut)
  • Risc de rebrot actual a la Seu d'Urgell i a la resta de municipis de Catalunya (Departament de Salut)

Mostrar formulari de contacte