Junts reclama a les administracions que garanteixin la viabilitat de les explotacions agràries
El diputat al Congrés Isidre Gavín apunta que "sense pagesos no hi ha menjar, boscos, paisatge, ni futur" i adverteix dels problemes de relleu generacional. Paral·lelament, la formació defensa al Parlament la proposta de caixers a tots els municipis i presenta una moció a la Diputació de Lleida
El grup de Junts al Congrés espanyol ha denunciat aquest dimecres la situació que viu la pagesia a Catalunya, i de manera particular a Lleida, l'Alt Pirineu i Aran. El diputat per la circumscripció de Lleida Isidre Gavín ha acusat el Govern estatal "d’estar desconnectat de les problemàtiques que viu el sector agrari" i, sobre les marxes lentes i talls de carretera de les darreres hores, en conclou que "avui les carreteres de Catalunya estan plenes de gent orgullosa de la pagesia" i es mostren "determinats a defensar-la"
En la seva intervenció, Gavín ha advertit que "Catalunya ha perdut els darrers 10 anys el 20% dels pagesos" i que en el cas de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran "en perdem 4 cada setmana". El parlamentari lleidatà ha recordat algunes de les queixes expressades aquesta setmana pel sector, com ara que "els preus són per sota del cost, fa falta reconeixement social i hi ha un excés de fiscalització i burocràcia".
Per això, el grup de Junts veu prioritari i urgent garantir la viabilitat econòmica de les explotacions i garantir-los uns ingressos mínims en funció dels costos de producció, per ajudar-los alhora a fer una gestió eficient de l’aigua amb la modernització de regs. També reclamen frenar la importació d’aliments barats de diferents llocs del món sense controls sanitaris adequats.
Acabar amb l'exclusió financera per part dels bancs
Justament pel que fa a possibles solucions per facilitar la vida als pobles rurals, i evitar que els seus habitants en marxin, Junts ha defensat aquest dimarts al Parlament de Catalunya la seva proposta per garantir que tots els municipis catalans tinguin almenys un caixer automàtic per garantir l'accés a serveis bancaris. El diputat ripollès Jordi Munell ha recordat que el seu grup ja va impulsar aquesta idea en la breu etapa de Jaume Giró com a conseller d'Economia i veu necessària la mesura a causa de l'eliminació dràstica de sucursals que les entitats bancàries han dut a terme els darrers anys. Per Munell, "l’exclusió financera pot comportar exclusió social" i en molts pobles "no es capta població perquè no hi ha serveis i no és possible emprendre sense accés bàsic a serveis financers".
Aquesta problemàtica també l'ha exposat recentment Isidre Gavín al Congrés. El diputat lleidatà a les Corts subratlla que actualment a Catalunya ja hi ha "més de la meitat de municipis que estan en exclusió financera i això suposa una urgència". I conclou que aquesta situació esdevé "una esmena a la totalitat de les polítiques públiques que ha deixat desemparat el món rural, davant el gran poder del sector bancari de l’Estat espanyol". A més a més, ha denunciat "que les autoritats governamentals miren cap a una altra banda mentre les entitats bancàries han anat tancant les sucursals i els caixers dels pobles petits". Tot plegat, a més a més, tractant-se d'un sector econòmic "que va rebre 60.000 milions d’euros públics, que no s’han arribat a tornar mai, i amb uns beneficis de 26.000 milions d’euros aquest any". Malgrat aquestes dades escandaloses, denuncia, "no han tingut cap tutela". Una situació que considera que és la demostració de les conseqüències que té "tenir un Estat en contra".
Moció per denunciar l'excés de burocràcia i la crisi de preus
D'altra banda, i tornant a les protestes dels pagesos, el grup de Junts-Impulsem a la Diputació de Lleida ha presentat aquest dimecres mateix una moció "de suport a la pagesia catalana i de la demarcació de Lleida. El portaveu del principal grup de la corporació, Manel Solé, valora que "la nostra pagesia ha dit prou" perquè "la precària situació del camp català ve del molt lluny" i critica "els requeriments de les diferents administracions" perquè "generen una triple bretxa digital: d’una banda, hi ha qui no es pot permetre comprar els mitjans informàtics necessaris; d’altra banda, hi ha qui no té la formació adequada per fer-los funcionar; i, finalment, hi ha qui ni tan sols té cobertura digital per fer els tràmits". Aquesta situació, hi afegeix, "encara s’ha agreujat més els darrers anys, amb la crisi climàtica i la sequera que estem patint, l’ineficient control de les plagues, i la nova política agrària comuna (PAC), que no controla com deuria les importacions i amb un retorn econòmic insuficient, per l'elevat esforç ambiental i burocràtic que suposa tramitar-ho".
Manel Solé denuncia que "la fiscalització i les exigències als productes provinents de fora de la Unió Europea és molt més laxa, ja que no exigeix ni guarets, ni respecte a la biodiversitat", i "això fa que els pagesos de casa nostra tinguin una competència deslleial". A això hi afegeix que "aquests dos darrers anys els pagesos han perdut gran part de les seves collites, precaritzant encara més la seva situació". També ha esmentat que "la població activa del sector té una mitjana d’edat molt elevada, on gairebé la meitat tenen més de 65 anys i només un 9% en tenen menys de 40". Per tant, apunta, "no tenim el relleu generacional garantit i és molt probable que en dues generacions quedin molt pocs pagesos per conrear i gestionar les nostres terres. Per aquests i d'altres motius, la moció "insta a la Generalitat de Catalunya, l’Estat espanyol i la Unió Europea a reduir al mínim la burocràcia envers la pagesia" i demana "promoure preus justos i incentius fiscals" i "iniciar una campanya de comunicació per prestigiar la pagesia i fomentar el consum de productes de proximitat", a més de "cedir les finques en propietat de la Diputació als centres d'investigació, tant vegetals com de maquinària".