Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aprova l’estudi volumètric del nou edifici Barnahus

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aprova l’estudi volumètric del nou edifici Barnahus

L’equipament s’ubicarà al passeig de l’Horta de Valira i donarà servei a tot l'Alt Pirineu i Aran. El Departament de Drets Socials i Inclusió invertirà en la construcció 1,4 milions d’euros

En vermell, l'indret on s'ubicarà el Barnahus de l'Alt Pirineu i Aran, a l'Horta del Valira
En vermell, l'indret on s'ubicarà el Barnahus de l'Alt Pirineu i Aran, a l'Horta del Valira
02/10/2024 17:55

L'Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat l’estudi volumètric del nou edifici Barnahus que es construirà al passeig de l'Horta del Valira, en una parcel·la cedida pel consistori al Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat. 

La tinent d’alcalde d’Acció Social de l'Ajuntament urgellenc, Christina Moreno, ha recordat que "aquesta és la primera passa per tenir aquest nou edifici que permetrà, amb més qualitat encara, tractar aquells menors que han patit violència sexual". Moreno indica que estan "satisfets que aquest projecte segueixi endavant i que ben aviat pugui ser una realitat". 

La Generalitat invertirà 1,4 milions d’euros en la construcció d'aquest Barnahus, que donarà servei a tota la regió de l'Alt Pirineu i Aran i que es preveu que estigui acabat l’any 2026. La inversió també compta amb finançament dels fons europeus Next Generation. 

Actualment la Seu ja disposa d'aquest servei atès que es va inaugurar el mes de febrer passat. De moment està ubicat en un edifici del carrer Monturull. S'hi ofereix servei a infants i adolescents pirinencs que hagin patit violència sexual, amb un model d’atenció integral en un espai acollidor i en unes dependències allunyades de les comissaries i els hospitals.

Casa dels infants

“Sota el mateix sostre” és la idea amb què s’ha gestat el projecte de la unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, que es resumeix en el terme Barnahus, un mot islandès que significa 'Casa dels infants'. El projecte, pioner a l'Estat, ha desenvolupat un equip pluridisciplinari format en l’atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit agressions sexuals. El pla implica tant el Departament Drets Socials i Inclusió -mitjançant la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l’Adolescència- com les conselleries Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminisme, amb les quals es coordinen les accions a fer. 

El centre té l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i hi treballen d'altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència, per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància o centre mèdic. 

Es procura que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -normalment, un psicòleg i un treballador social- que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. L'altre gran objectiu és "minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-li les millors condicions" per si l’equip d’assessorament tècnic penal ha de fer una entrevista forense per a proves o declaracions judicials.

Mostrar formulari de contacte