Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acte d'homenatge de la Seu d'Urgell a cinc urgellencs deportats a camps de concentració nazi

Acte d'homenatge de la Seu d'Urgell a cinc urgellencs deportats a camps de concentració nazi

L'Ajuntament col·locarà dilluns vinent cinc llambordes Stolpersteine en memòria de Victorià Córdoba Bordoll, Antonio Vial Candia, Remigio Morella Giraut, Bonaventura Aixàs Obiols i Josep Sans Sansa

Acte d'homenatge a cinc urgellencs deportats a camps de contració nazi
Acte d'homenatge a cinc urgellencs deportats a camps de contració nazi
16/03/2023 14:05

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell col·locarà dilluns vinent cinc llambordes Stolpersteine en memòria de cinc urgellencs deportats a camps de concentració nazi, tres dels quals van ser assassinats. Els homenatjats seran Victorià Córdoba Bordoll, Antonio Vial Candia, Remigio Morella Giraut, Bonaventura Aixàs Obiols i Josep Sans Sansa.

L’acte d’homenatge s’iniciarà a la una del migdia, a la plaça dels Oms, amb uns breus parlaments per part del director del Memorial Democràtic, Jordi Font; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; el vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, i el tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Carlos Guàrdia. També es comptarà amb la presència de familiars dels urgellencs víctimes del nazisme.

Seguidament, es procedirà a la instal·lació de les cinc llambordes davant dels domicilis particulars de les famílies dels urgellencs deportats. Una comitiva formada per les autoritats locals i familiars farà un recorregut pel centre històric de la Seu, conduït per l'historiador Pau Chica. Davant de cada domicili, s'explicarà breument la biografia de la persona deportada. Seguidament, un familiar lliurarà la llamborda a un operari municipal perquè la instal·li. Finalment, s'hi dipositarà una rosa al damunt.

L’itinerari de col·locació d’aquestes llambordes serà el següent: plaça de Sant Nicolau, 12, domicili de Victorià Córdoba Bordoll; carrer de les Eres (16-22), domicili d’Antonio Vial Candia; plaça del Carme, s/n, domicili de Remigio Morella Giraut; carrer dels Canonges, 51, domicili de Bonaventura Aixàs Obiols; i carrer de l’Escorxador, 7, domicili de Josep Sans Sansa.

Llambordes Stolperteine

Les llambordes Stolpersteine -una paraula alemanya que significa “pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar”- són petits monuments creats per l’artista alemany Günter Demnig en memòria de les víctimes del nazisme. Actualment hi ha més de 75.000 "pedres de memòria" distribuïdes a més 1.800 ciutats d'una vintena de països.

Mostrar formulari de contacte