Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’exposició 'Una mirada al passat', del Fons fotogràfic Josep M. Esclusa, recupera el passat col·lectiu recent de la Seu d’Urgell

L’exposició 'Una mirada al passat', del Fons fotogràfic Josep M. Esclusa, recupera el passat col·lectiu recent de la Seu d’Urgell

La mostra, que recull 120 imatges inèdites, es podrà visitar fins al 20 d’octubre a la Sala de Sant Domènec. La inauguració es farà aquest divendres a les vuit del vespre

18/09/2019 14:55

Aquest pròxim divendres 20 de setembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc a la Sala de Sant Domènec de la Seu d’Urgell l’acte d’inauguració de l’exposició "Fons fotogràfic Josep M. Esclusa. Una mirada al passat". A l’acte hi intervindran el regidor de Cultura de l'Ajuntament urgellenc, Carlos Guàrdia; el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera; el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez; el president de la Cooperativa Cadí, Lluís Clotet, i el president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, Lluís Obiols.

Així ho ha avançat aquest matí en roda de premsa el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, que ha presentat la mostra juntament amb la filla del reconegut fotògraf urgellenc, Teresa Esclusa. A l'acte també hi ha estat present el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia.

Julio Quílez ha remarcat que l’exposició "Una mirada al passat" presenta per primera vegada i d’una forma exclusiva un recull de 120 imatges inèdites del fons fotogràfic Josep Maria Esclusa. “Es tracta d'un conjunt documental excepcional per la seva qualitat artística, tècnica i testimonial, que recupera visualment la vida i obra de l’artista, a més de rescatar del temps un passat col·lectiu recent de la Seu d’Urgell centrat en la dècada de 1960”, ha remarcat.

Per la seva part, Teresa Esclusa ha manifestat que se sent “molt orgullosa de poder representar el seu pare” a l’hora de presentar l'exposició. La filla de Josep M. Esclusa ha explicat que el recull fotogràfic se centra en la primera etapa de la seva obra, un treball totalment artesanal, amb imatges en blanc i negre, fetes amb la seva càmera ROLLEIFLEX. "Hem recollit les fotos que al meu pare més li agradaven”, ha especificat.

De la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia, ha incidit en la “doble intenció” que té l’exposició "Una mirada al passat". D'una banda, destacar la qualitat del material fotogràfic que va deixar Josep M. Esclusa, i de l'altra, esdevenir una eina de coneixement per saber com era la societat de la Seu d’Urgell als anys 50 i 60”. Guàrdia ha volgut animar tothom a visitar-la, i ha recordat que hi haurà visites guiades a càrrec de la guia urgellenca Pilar Aláez.

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, ha agraït a la família de Josep M. Esclusa la cessió d’aquest material gràfic per poder-lo atansar al públic alturgellenc.

L’exposició

La mostra, organitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l'integren 120 fotografies inèdites de mig i gran format, completades amb material fotogràfic divers, com a elements de context -càmeres fotogràfiques, ampliadores, productes químics- utilitzats per Josep Maria Esclusa en la realització de les fotografies i el revelat posterior al laboratori.

L’exposició s’estructura d’acord amb aspectes biogràfics del fotògraf, així com de les seves inquietuds personals i artístiques, conformant 7 grans àmbits temàtics: Home i circumstància; L’empremta de l’entorn; El pas per la Cooperativa; Esclusa artista; El Pirineu al descobert; Marit, pare i amic, i Fotògraf de la fe. Completa la mostra un espai interactiu destinat al visitant a través de l’habilitació d’un punt d’identificació i contextualització de les imatges exposades a fi i efecte de recollir el coneixement de moltes de les persones coetànies a l’època de producció de les fotografies.

En l’elaboració de l’exposició han participat activament la filla i la neta del fotògraf, Teresa Esclusa i Sandra Castiñeira. També han participat en el complex procés de selecció de les imatges i en l’elaboració dels continguts i contextualització del fons, l’historiador Carles Gascón i l’arxiver municipal Lluís Obiols, així com el director de l’Arxiu Comarcal, Julio Quílez.

Visites guiades

Amb la finalitat de dinamitzar l’exposició s’han programat des de l’Espai Ermengol visites guiades el 22 i 28 de setembre i el 10 i 17 d’octubre, a càrrec de la guia urgellenca Pilar Aláez. També es rebran visites escolars, coordinades des del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell.

El finançament del projecte s’ha fet amb fons públics procedents de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura. La mostra també ha comptat amb el patrocini i suport d’institucions privades com la Cooperativa Cadí i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

El fotògraf: Josep Maria Esclusa

Josep Maria Esclusa (Castellciutat, 1924-la Seu d’Urgell, 2004) va estudiar al col·legi de la Salle de la Seu d’Urgell i va dedicar la major part de la seva vida professional al servei de la Cooperativa Cadí (1944-1989). En el terreny de les seves aficions va destacar per la seva personalitat polifacètica, que el va portar a cultivar la pintura, el dibuix, l’escultura i la música. Tanmateix, en l'àmbit en què va excel·lir va ser la fotografia, una dedicació que el va portar a formar part de la històrica Agrupación Fotográfica Seo de Urgel.

En vida, les seves imatges van il·lustrar en solitari o en col·laboració amb altres fotògrafs un nombre destacat de publicacions com seria el cas dels programes de la Festa Major de la Seu d’Urgell, fulletons i articles turístics sobre la Seu i l’Alt Urgell en general, així com llibres especialitzats de temàtica diversa, com ara memòries de la cooperativa Cadí o de PEUSA, entre d’altres.

El fons i la seva rellevància

L’ingrés del fons a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell es va portar a terme de forma progressiva entre els anys 2011 i 2016. La formalització de la seva custòdia es va dur a terme el 19 de setembre de 2017 a través de la signatura d’un contracte de cessió en comodat entre la seva titular, Teresa Esclusa, i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

El volum del fons comprèn 7.643 unitats documentals distribuïdes en 1.012 positius de paper en blanc i negre, 865 diapositives (color), 5.750 negatius fotogràfics en diferents formats (principalment 6x6 i pas universal), 1 casset, 12 documents en paper, 2 llibres i 1 retall de diari. El procés de digitalització s’ha dut a terme a través del personal i la maquinària de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, i de serveis d’empreses especialitzades.

Característiques del fons

El fons Esclusa forma part dels grans fons fotogràfics custodiats per l’ACAU, entre els que destaquen per la seva rellevància i volum els fons Plandolit, Maravilla, Ramon Ingla, Miquel Planella o Marcel Ribera. El seu contingut s’incardina i alinea amb la resta en aspectes temàtics i cronològics, però la seva singularitat més destacada rau en la qualitat artística i la seva capacitat única per captar els subtils elements de la quotidianitat, en la línia de Robert Doisneau, la materialització atmosfèrica -en ocasions, espiritual de la llum- i, especialment, els trets psicològics de les persones retratades de tota mena i condició que constitueixen una part molt important de l’interès de l’autor. A aquesta facultat subjectiva cal afegir el domini de la tècnica fotogràfica que el va fer mereixedor de diversos premis i guardons entre els quals destaca el de la I Biennal de Fotografia de Barcelona de l’any 1985 atorgat per un prestigiós jurat integrat per l’arquitecte Oriol Bohigas, el poeta Joan Brossa i el fotògraf Francesc Català Roca.

La rellevància del conjunt documental es fonamenta en l’àmplia distribució geogràfica dels motius fotografiats que abasten la Seu d'Urgell, principalment, però també molts altres nuclis i àrees geogràfiques d'interès de la comarca i de la resta del Pirineu; una variada i rica temàtica que inclou espais urbans -com carrers, edificis, empreses, monuments, fires i mercats, principalment de la Seu d'Urgell-, retrats de persones i de grups de diferents col·lectius i classes socials -primeres comunions, amics, enllaços matrimonials, eclesiàstics, etc- o elements rurals i etnològics -paisatges, pobles, utillatge, oficis o indumentària. En definitiva, representa una font inqüestionable per a l'estudi d'aspectes, no exclusivament però sí de forma destacada, com el despoblament, la vida quotidiana i les tradicions populars, la transformació de l'Església després del Concili Vaticà II, la transició de la vida rural a la modernitat, els canvis en el paisatge motivats per la innovació tecnològica, les comunicacions i les formes de producció, entre d'altres.

  • Presentació de l'exposició 'Una mirada al passat', del Fons fotogràfic Josep M. Esclusa
    Presentació de l'exposició 'Una mirada al passat', del Fons fotogràfic Josep M. Esclusa
  • Cartell de l'exposició
    Cartell de l'exposició

Mostrar formulari de contacte