Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les 9es Jornades per a l'Excel·lència se centraran en la salut mental i les addiccions

Les 9es Jornades per a l'Excel·lència se centraran en la salut mental i les addiccions

Sota el lema 'Fora estigmes! La salut mental al Pirineu', l'esdeveniment tindrà lloc a Esterri d’Àneu el 30 de setembre i l'1 d’octubre
Presentació de les Jornades per a l'Excel·lència (Foto: Diputació de Lleida)
11/07/2022 14:55

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, acompanyat de l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, i el president de l’Associació Jornades per a l’Excel·lència, Jesús Montoliu, ha presentat aquest dilluns la novena edició de les Jornades per a l’Excel·lència, que tindran lloc al poliesportiu d’Esterri d’Àneu el 30 de setembre i l'1 d’octubre. Enguany l'esdeveniment porta per títol ‘Fora estigmes! La salut mental al Pirineu’, i té com a objectiu aportar el màxim informació i recursos disponibles sobre la salut mental i les addiccions a Catalunya i, particularment, a les comarques del Pirineu.

En la presentació, Carles Gibert ha remarcat la importància de la consolidació de les Jornades, "on es debatran totes les temàtiques que afecten l’àmbit local, però també global". Per la seva banda, Pere Ticó ha fet al·lusió al fet que la proposta s'ha convertit "en un esdeveniment de referència a escala dels Pirineus, comptant amb ponents de primer nivell i un públic d’arreu". També ha destacat que "aquest espai de reflexió s’ha convertit en un punt de trobada entre professionals i empresaris de diferents sectors amb la intenció d’aportar un impuls social, intel·lectual i econòmic a la zona pirinenca".

Jesús Montoliu ha definit el projecte incidint en la intenció de "trencar la mirada tendenciosa i parcial i obrir-se cap a una mirada global i comprensiva". Alhora, ha subratllat que la iniciativa se centrarà en quatre punts: lluitar contra l’estigma i la discriminació; aconseguir que les persones amb problemes de salut mental esdevinguin protagonistes reals; percebre canvis en les actituds i els comportaments de la població i, per últim, lluitar perquè les persones que han patit o pateixen alguna malaltia derivada de salut mental tinguin els mateixos drets, deures i oportunitats que tothom.

Pla Integral de Salut Mental

Des de les Jornades es vol aportar als habitants i institucions del territori la informació de les mesures que s’estan duen a terme amb el Pla Integral de Salut Mental: donar a conèixer les recomanacions de l’OMS amb el “Mental Health Action Plan”; escoltar les necessitats tant en recursos econòmics com assistencials, per exemple, la manca de professionals per atendre tota la demanda; promoure la prevenció i detecció des de les escoles i instituts mitjançant línies d’assessorament i formació al professorat quan s’observen signes d’alarma evidents i així fer de pont amb els serveis assistencials, i ajudar les associacions del territori a impulsar projectes o a dur-ne a terme d’existents.

Els organitzadors comptaran amb la participació d’una trentena de ponents de referència que, a través de les seves reflexions i propostes, aportaran algunes claus per afrontar els nous reptes que s’imposaran en l’àmbit  de la salut mental. Entre els conferenciants confirmats figuren, a més del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon; el ministre de Salut del Govern d’Andorra, Albert Font; els psiquiatres Josep Pifarré i Montserrat Dolz; la neuròloga i directora mèdica d’ACE, Mercè Boada; la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, i la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, entre d'altres.

Qüestions com la situació mundial actual després de la pandèmia i la crisi econòmica arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna han fet desbordar els serveis de salut mental. Les persones ateses han augmentat exponencialment respecte als anys anteriors a la crisi sanitària de la COVID, malgrat que no són els únics elements que han causat aquesta situació.

Col·laboració de la Diputació en les Jornades

Finalitzada la roda de premsa, l’alcalde d’Esterri i els organitzadors de les jornades han mantingut una trobada amb el president de la Diputació, Joan Talarn, per tractar sobre el futur de l'esdeveniment. La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, col·labora amb l’Associació de Jornades per a l’Excel·lència a l’Alta Muntanya, amb una aportació de 12.500 euros per al desenvolupament durant l’any 2022 de les activitats que inclou aquest projecte, que compta amb un pressupost total de 47.400 euros.

Mostrar formulari de contacte