Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Biblioteca Sant Agustí acull una exposició sobre la revista 'Feminal'

La Biblioteca Sant Agustí acull una exposició sobre la revista 'Feminal'

La mostra, que es podrà visitar fins al 31 de març, se centra en la primera publicació de caràcter feminista a Catalunya En les imatges que il.lustren els textos només apareixen dones

Biblioteca Sant Agustí - Exposició Feminal
Biblioteca Sant Agustí - Exposició Feminal
05/03/2015 12:23

La Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell acull fins el dia 31 de març l'exposició 'Els feminismes de Feminal', que fa un recull de tot allò que defensava la revista, editada a partir de l'any 1907 a Catalunya.

La mostra, promoguda per l'Institut Català de les Dones, s'emmarca en la commemoració del 8 de Març. Està conformada per diferents plafons on hi apareixen només dones en les més diverses vessants, des d'escriptores a nedadores. L'exposició aborda la figura de la dona des del feminisme, el pacifisme, els espais de dones i el dret a la professionalització.

Feminal és va ser la primera publicació de caràcter feminista a Catalunya que amb la difusió de l'ideari del feminisme va tenir gran influència en la renovació de l'imaginari de les dones del seu temps. Es trencava així, per primera vegada, la consideració de les dones com un sector al qual alliçonar, prevenir, influir o sobre el qual deixar caure un reguitzell de consells.

Altaveu de les idees dels moviments feministes europeus

Feminal va aplegar a les seves pàgines articles que compartien una mateixa preocupació per les dones en consonància amb la modernització necessària de la societat i, així mateix, va recollir, mitjançant un equip de corresponsals a França i Anglaterra, les idees dels moviments feministes sorgits en aquells moments a Europa.

Des de Feminal es reivindicava el paper propositiu de les dones, i els seus escrits reflectien els conflictes generats per les transformacions de la idea de feminitat, que apuntaven cap a una nova identitat més autònoma, pròpia i lliure. L'evolució d'aquesta idea suposava una ruptura en la relació amb l'exigència d'un model de relació entre els homes i les dones basada en la tradicional dependència emocional de les unes envers els altres. Però des de la revista no només es pretenia posar fi a aquests estereotips, sinó que des de les seves planes es reivindicava també la tasca que les dones aportaven en aquell moment a diferents àmbits professionals.

Mostrar formulari de contacte