La campanya 'Carrers per descobrir. Dones ocultes' proposa dedicar un carrer de la Seu d'Urgell a les trementinaires
Hi han donat suport el 56% dels 338 participants a la votació feta en el marc d'una exposició al carrer Major. L'han seguit les propostes de Montserrat Alrich Sala (20,1%), Jerònima Ribota (10%) i Palmira Jaquetti (7,4%)
La campanya i exposició 'Carrers per descobrir. Dones ocultes' ha finalitzat amb la proposta que la Seu d'Urgell dediqui un carrer o plaça de la ciutat a les trementinaires, en record de les dones de l'Alt Urgell que als segles XIX i XX recorrien Catalunya a peu per vendre herbes remeieres. L'activitat, impulsada pel Col·lectiu Feminista de l'Alt Urgell, ha inclòs una votació popular entre quatre possibles noms de dona vinculats a la ciutat i a la comarca. En total s'ha rebut 338 vots, que representen el 2,77% de la població de la Seu.
La proposta d'establir el Carrer de les Trementinaires ha rebut 190 vots (el 56,2% del total). El segon nom més votat ha estat el de Montserrat Alrich Sala, que ha rebut 68 vots (20,1%). Alrich, nascuda a Alàs i Cerc el 1890, va destacar a la II República en el lideratge de moviments socials. En tercer lloc, amb 34 vots (10%) ha quedat la proposta de Jerònima Ribota 'la Carbacera', una dona de negocis de començament del segle XV, nascuda a Andorra i de caràcter conflictiu, que va ser condemnada per bruixa. Finalment, hi ha hagut 25 vots (7,4%) pel nom de Palmira Jaquetti, poetessa, musicòloga i pedagoga amb vincles familiars amb la Seu que va contribuir a millorar el nivell cultural del país.
A banda dels quatre proposats per les impulsores, s'ha rebut vots a favor d'altres noms, com ara els d'Elvira Farràs, Roser Majoral, Ermessenda, Frederica Montseny i la mare Joaquima Rius. El col·lectiu ha agraït la col·laboració tant dels veïns i veïnes que hi han votat com del propietari que ha cedit el local on hi ha hagut l'exposició, al número 66 del carrer Major.
Acte d'homenatge a la proposta guanyadora
Aquest dijous, a les 7 de la tarda, es farà un acte d'homenatge a la proposta guanyadora de les trementinaires. Es durà a terme a davant del número 11 del carrer del Bisbe Iglesias Navarri.
Des del Col·lectiu Feminista es mostren "satisfetes de la participació, reflexió i debat obtingut, amb la voluntat de denunciar la desigualtat i la discriminació de la nomenclatura dels nostres carrers". Per això, proposen "visibilitzar i reivindicar el paper de la dona a l'espai públic". Abans de l'exposició, el grup va fer públic un estudi que han realitzat segons el qual, de 177 carrers, passatges, avingudes, places i passeigs de la Seu, 41 fan referència a homes (un 23% del total) i només 7 porten noms femenins (4%).