Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La campanya 'Por una ley justa' suma 160.000 signatures

La campanya 'Por una ley justa' suma 160.000 signatures

La urgellenca Anna González agraeix els suports rebuts els darrers mesos des dels àmbits esportiu, polític i mediàtic. L'objectiu és modificar el Codi Penal perquè els jutgi les morts en accident de trànsit causades per imprudències
Anna González, amb el president de la Volta a Catalunya, Rubén Peris
31/08/2016 19:10

La urgellenca Anna González ha agraït en un comunicat el suport que ha rebut fins ara la campanya 'Por una ley justa', amb la qual demana canvis en el Codi Penal perquè es jutgi les imprudències a la carretera que causin víctimes mortals, després que el seu marit va morir atropellat per un camioner que havia envaït el voral.

González ha esmentat especialment el fet que la recollida de signatures iniciada ara fa vuit mesos a la plataforma Change.org ja ha superat els 160.000 suports, més del doble de les 75.000 peticions que s'havia marcat com a objectiu inicial per tal de poder presentar la proposta al Congrés espanyol. L'objectiu a llarg termini seria arribar a les 500.000 perquè tingui la possibilitat d'esdevenir Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Tot i això, admet que "ha costat molt arribar al nombre actual de signatures", i creu que una de les causes pot ser que a la via pública encara hi ha una "mala convivència entre conductors i ciclistes".

Anna González també agraeix en aquest text "el suport dels mitjans de comunicació i molts periodistes amb nom i cognom que m'han ajudat i tractat amb molt de respecte i empatia".

En l'àmbit polític, al Congrés, el grup del PSOE ja ha presentat una Proposició No de Llei (PNL). Quan es constitueixin les comissions, la Mesa de la Comissió de Justícia l'ha d'admetre a tràmit. "Quan això passi es debatrà al Congrés i es tracta que tots els partits polítics li donin suport", detalla González, que està pendent que es formi finalment el nou Govern estatal.

A nivell local, la impulsora de la campanya també ha destacat el fet que "l'ajuntament de la Seu d'Urgell, amb l'alcalde Albert Batalla al capdavant, va presentar una moció a favor de #porunaleyjusta, aprovada per tots els grups municipals", que posteriorment es va fer arribar al Congrés. Anna González també ha agraït el suport, a nivell nacional, de Convergència i de la seva nova marca política, PDC, mitjançant les reunions que ha mantingut amb el seu portaveu, Francesc Homs, i amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. En aquest sentit, matisa que s'ha posat "en contacte amb tots els partits polítics", i espera que "de mica en mica hi donin suport", malgrat que "l'actual moment polític fa que tot estigui paralitzat".

Des de 'Por una ley justa' resumeixen el sentit de la campanya tot dient que volen aconseguir "que sempre que hi hagi una mort en un accident de trànsit, independentment de la imprudència (lleu, menys greu o greu) comesa pel conductor, hi hagi sempre judici penal". I "que l'omissió del deure de socors sempre es consideri delicte, perquè actualment si la víctima mor en l'acte deixa de ser delicte". Una mesura que hauria d'incloure no només els ciclistes sinó també els vianants.

Suport de la Volta a Catalunya i de ciclistes professionals

Pel que fa a d'altres suports rebuts, Anna González ha citat l'Associació de Ciclistes Professionals (ACP), encapçalada per José Luis de Santos i Alfonso Triviño; l'excampió del Tour Pedro Delgado i ciclistes professionals com ara Alberto Contador, Alejandro Valverde, Joaquim 'Purito' Rodriguez, Luís A. Maté, Fran Ventoso, Mikel Landa i José Antonio Hermida, a més a més d'exprofessionals com Luis Pasamontes i Fernando Escartín i de curses com ara la Trencacames, QHTR, IratiXtrem, La Perico, la Ruta Minera i, especialment, la Volta Ciclista a Catalunya, ja que el president de la ronda catalana, Rubén Peris, la va convidar a donar a conèixer la seva petició en l'etapa amb sortida a Bagà.

Per contra, González ha lamentat no haver rebut el suport de la Vuelta a Espanya, que s'està celebrant aquests dies, i afirma que aquest fet li ha deixat "una espineta clavada". Des de la ronda espanyola han emprès mesures per conscienciar sobre els accidents de trànsit, però no s'han volgut implicar en la proposta.

Mostrar formulari de contacte