Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La central hidroelèctrica de Sort produeix per sobre del 80% de la seva capacitat

La central hidroelèctrica de Sort produeix per sobre del 80% de la seva capacitat

L'Ajuntament va posar en funcionament la instal·lació l'any 2020, en desús des de l'any 2015. Enguany s'hi invertiran 40.000 euros
Edifici de la central hidroelèctrica de Sort, al Pallars Sobirà (Foto: Marta Lluvich)
24/02/2022 17:30

L'Ajuntament de Sort va posar en marxa fa poc més d'un any la central hidroelèctrica municipal, en desús des del 2015. Durant aquest temps el consistori s'ha encarregat de la seva explotació i la instal·lació ha funcionat 10.985 hores. El regidor Pere Bascones ha assegurat en declaracions a l'ACN que solament ha estat aturada un 5% del temps.

La central ha produït més d'1.400.000 kW. En aquests moments de sequera, quan la majoria de centrals estan produint per sota del 40% de la seva capacitat, la central de Sort està per sobre del 80%. Cada dia produeix al voltant de 4,2 MW, que a un preu de 200 €/MW suposa una facturació diària d'uns 800 euros. El consistori del Pallars Sobirà preveu ingressar enguany uns 100.000 euros.

Les avaries de la central en aquest període es poden resumir en petites fallades d'elements existents no modificats en la reparació de la central. Així, s'ha dut a terme petits arranjaments, la neteja de reixes, revisió dels transformadors d'intensitat per a la mesura o d'algun relé del quadre de control.

Inversió de 40.000 euros

Enguany l'Ajuntament de Sort té previst invertir uns 40.000 euros en obres de millora de la central. En aquest sentit, Bascones indica que la posada en funcionament i optimització de l'equipament és "un element clau per a l'obtenció de recursos, per una banda, i una aposta de futur per a la generació d'energia local com a estratègia de sobirania energètica, tot i que limitada". La infraestructura té una autorització màxima de producció de 240 kW/h i normalment la mitjana de producció és de 180-200 kW/h.

Mostrar formulari de contacte