Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Cerdanya vol tenir un centre d'FP de caire transfronterer per formar i ocupar els joves

La Cerdanya vol tenir un centre d'FP de caire transfronterer per formar i ocupar els joves

Cambres de comerç i institucions treballen conjuntament en el projecte, que també busca la implicació de la UE. Un dels aspectes que es vol resoldre és l'homologació de les titulacions dels sistemes educatius català i francès

Reunió mantinguda entre diversos representants institucionals i les cambres de comerç de Girona, Barcelona i la Catalunya del Nord a Llívia (Foto: ACN)
Reunió mantinguda entre diversos representants institucionals i les cambres de comerç de Girona, Barcelona i la Catalunya del Nord a Llívia (Foto: ACN)
25/02/2021 09:30

La Cerdanya vol implantar més estudis de formació professional a la comarca a través d'un nou centre especialitzat de caire transfronterer. Un dels àmbits que es vol potenciar és l'agroalimentari, fent èmfasi també en els productes de proximitat. L'objectiu d'aquesta línia és aconseguir que els joves de la vall no hagin de marxar a estudiar a fora i que, a més, puguin trobar-hi feina.

Amb aquesta voluntat, la cambres de comerç de Barcelona i Girona i la Cambra d'Oficis de Catalunya del Nord han començat a treballar conjuntament amb les institucions de la zona per tirar endavant el projecte. Aquest podria estar desenvolupat en sis o set anys i la idea és que la Unió Europea també s'hi impliqui en el finançament. La idea és que les formacions que s'imparteixin al centre s'ajustin a les necessitats d'ocupació de la vall, pensant sobretot en les estratègies de desenvolupament previstes de cara al futur, tal com ha explicat a l'ACN la presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó.

En un sentit similar també s'ha expressat el vocal de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que hi ha afegit que un aspecte que caldrà abordar és el de l'homologació de les titulacions als sistemes educatius català i francès. Canadell s'ha mostrat confiat que es pugui trobar la fórmula que ho faci possible, ja que "les professions són les mateixes" i els lligams a l'àmbit europeu són com més va més estrets.

De la seva banda, el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, entén que té molt sentit desenvolupar un projecte d'aquest tipus a la Cerdanya pel seu "ADN transfronterer", tenint en compte que a la zona ja existeix un hospital i un escorxador que donen servei a banda i banda de la vall. A més, Puigbert ha dit que tot plegat contribueix a la cohesió local i que, alhora, és un argument que ha de servir per aconseguir la implicació de la Unió Europea.

Finalment, el president de la Cambra d'Oficis i Artesania dels Pirineus Orientals, Robert Bassols, ha defensat que el nou centre també ha de servir per atraure joves d'altres territoris que vulguin formar-se a la Cerdanya.

La trobada per debatre sobre la viabilitat del projecte s'ha dut a terme aquest dimecres a Llívia, municipi que s'ha ofert a acollir el futur equipament per la seva ubicació singular, envoltat pels municipis de la banda d'administració francesa. En aquesta reunió també hi han participat diversos alcaldes i representants d'ens locals, així com també de diversos sectors empresarials.

Mostrar formulari de contacte