Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'empresa de duanes Fornesa celebra el centenari

L'empresa de duanes Fornesa celebra el centenari

La firma familiar urgellenca ha commemorat els seus cent anys d'història amb una festa a la Sala de Sant Domènec. L'acte va servir per homenatjar els fundadors, clients, col·laboradors, treballadors i extreballadors
24/11/2021 19:35

L'empresa urgellenca Aduanas y Servicios Fornesa ja és centenària. L'agència, líder en activitat duanera a la frontera entre l'Alt Urgell i Andorra, va celebrar el seu 100 aniversari amb una festa commemorativa aquest dissabte passat, dia 20, a la Sala de Sant Domènec de la Seu. L'acte va comptar amb l'actuació de l'Orquestra de Cambra Cadí, entitat de la qual Fornesa n’és patrocinador.

La jornada va servir per homenatjar el fundador i la nissaga que ha conduït l’empresa fins al moment actual. A l’esdeveniment hi van assistir més de 200 convidats, entre els quals hi havia l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana; el vicealcalde, Jordi Fàbrega; l'exalcalde urgellenc Joan Ganyet i l’expresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro. També hi assistiren clients, família, amics, treballadors i extreballadors de la societat.

La vetllada va estar marcada pel record de les persones que han fet possible que Fornesa compleixi 100 anys, començant pel seu fundador, Joan Fornesa Rodergas, i continuant pel seu fill, Joan Fornesa Puigdemasa. L'any 1920 iniciaren el camí tot fent els despatxos de duanes de Fhasa, la primera companyia elèctrica d’Andorra, que va portar la construcció dels salts d’aigua d’Engolasters i el trasllat de molta mercaderia pesada, per a la qual calia fer el tràmit d’exportació i importació. La continuïtat de l'empresa va ser a càrrec d'Albert Fornesa Betriu, que va dur a terme una gran expansió dels serveis transitaris i logístics arreu d’Espanya.

L’homenatge es va completar amb la presència del president honorífic, Albert Fornesa Rebés, quart representant de la nissaga dinàstica, que va estar acompanyat de les seves filles, Anna, Ingrid i Blanca Fornesa Sala, cridades a prendre el relleu de la gestió del grup.

L'agència de duanes Fornesa continua sent una empresa familiar, però compta amb un gran equip professional, liderat actualment per Gerard Santos, com a director, i per Eva Trabazo, com a responsable de Duanes. Un equip al qual també es va fer un reconeixement en aquest acte, a més d'una remembrança especial pee Feliu Muntó Vila, que va ser director de la companyia durant 20 anys, fins a la seva mort l'any 2020. Aquesta circumstància, juntament amb les restriccions de la COVID-19, van ser les raons per posposar a aquest any la celebració del centenari. La seva esposa Esther i els fills Feliu i Ingrid van ser presents a l’acte, on hi van haver paraules entranyables cap a ell.

Gerard Santos ha destacat que la feina de l’equip actual és hereva de la tenacitat de les generacions anteriors i que "comptar amb gent molt implicada, orgullosa de pertànyer a una empresa amb tanta història i que sap que fer les coses ben fetes, és un acte responsable i sobretot de respecte als nostres predecessors”. L'actual director també ha resumit la trajectòria de l’empresa, que “al llarg d’aquestes tres generacions ha portat el timó de la mateixa manera" i "ha sabut adaptar-se al temps i als seus canvis culturals, legislatius i tecnològics". Un fet, hi afegeix, que "encara té més importància si tenim en compte que el sector de la duana és un món força exigent i complex”.

Pel que fa a l'actuació de l'Orquestra de Cambra Cadí, el repertori incloïa un apartat de música clàssica, amb obres de Vivaldi, Grieg i Svendsen; una part dedicada a bandes sonores del cinema, signades per Adam Clayton, Ennio Morricone o Henry Mancini entre d’altres, i un darrer concert amb temes de la música popular, des del tango 'Por una cabeza' de Carlos Gardel fins a cançons com 'Ragtime' d’Scott Joplin o 'Best of the Queen' de Freddie Mercury.

Per culminar la celebració, els convidats van poder gaudir d’un refrigeri al Parador de Turisme i se’ls va lliurar un exemplar del llibre commemoratiu del centenari, una acurada publicació que recull imatges i testimonis de la trajectòria de l’empresa al llarg d’aquests 100 anys.

Aduanas y Servicios Fornesa és una empresa especialitzada en la realització de tasques d’agent de duanes i transitari a la frontera d’Espanya amb el Principat d’Andorra. És líder destacat en aquests serveis, tenint com a objectius l’excel·lència, la responsabilitat i l’eficàcia en les seves funcions. Està molt vinculada a la vida cultural i esportiva de La Seu d’Urgell, per la qual cosa és patrocinadora de nombroses entitats i iniciatives. Actualment compta amb oficines a La Farga de Moles i a Barcelona

  • Festa de celebració del centenari d'Aduanas y Servicios Fornesa
  • Intervenció d'Albert Fornesa Rebés, president honorífic d'Aduanas y Servicios Fornesa

Mostrar formulari de contacte