Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La comunitat 'maker' de l'Alt Urgell, pendent de la disponibilitat de plàstic per seguir fabricant

La comunitat 'maker' de l'Alt Urgell, pendent de la disponibilitat de plàstic per seguir fabricant

El col·lectiu ja ha lliurat al Sant Hospital desenes de tiradors i màscares, i ara treballa en nous materials necessaris segons els models homologats pel Parc Taulí de Sabadell. Més d'una vintena de propietaris d'impressores 3D hi estan col·laborant
Màscares de protecció fetes pels 'makers' de l'Alt Urgell per al personal del Sant Hospital (Foto: J. Fàbrega)
31/03/2020 12:51

La comunitat 'maker' de l'Alt Urgell segueix treballant aquesta setmana per facilitar materials necessaris per al personal del Sant Hospital de la Seu i d'altres centres sanitaris i socials de la comarca. Tot i això, el col·lectiu ha advertit que el principal repte que afronten des d'ara és el de seguir disposant de la matèria primera per fer aquests objectes amb les seves impressores 3D, que bàsicament és el plàstic.

En una entrevista a RàdioSeu, el professor de tecnologia Marc Llovera ha explicat que, amb el nou decret estatal que limita les activitats no essencials, tenen dubtes de si podran seguir rebent el filament de plàstic amb què, per exemple, han fabricat màscares protectores els dies anteriors. Per això, ara mateix tenen "el dubte de si es rebrà nou material o si caldrà aguantar fins al final del confinament amb allò de què disposem ara". Llovera, a més a més, recorda que quasi totes les impressores 3D que tenen "són domèstiques, no industrials", i "no estan preparades per fer grans tirades com s'ha fet aquests dies", per la qual cosa tem que entre els usuaris poden sorgir problemes com ara avaries i manca de peces de recanvi.

En tot cas, Marc Llovera ha celebrat la resposta que la comunitat 'maker' local ha donat a la necessitat urgent de facilitar materials al personal sanitari. Actualment ja hi ha mobilitzats més d'una vintena de propietaris alturgellencs d'impressores 3D i en pocs dies s'ha establert una excel·lent coordinació entre ells. Fins ara ja han lliurat desenes de tiradors de portes i màscares facials. I ara ja estan treballant en noves peces necessàries en base als models publicats per l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Sobre aquesta procedència, el professor de l'Institut La Valira ha subratllat que ells només treballen amb models homologats, encara que siguin més complexos d'imprimir, "perquè si s'imprimís materials no homologats, podria ser pitjor el remei que la malaltia".

El portaveu del col·lectiu 'maker' ha aprofitat per expressar un "gran agraïment" al personal del Sant Hospital per la feina que fan i perquè els han enviat fotografies en què mostren com ja han començat a fer servir els materials que els 'makers' els han facilitat. Finalment, Llovera ha manifestat el desig que s'acabi aviat l'actual confinament i que els propietaris d'impressores 3D puguin fer "un sopar per celebrar-ho i per conèixer-se millor".

El Sant Hospital instal·la una pantalla de protecció a la recepció

Pel que fa a la tasca de comunitat 'maker', l'alcalde de la Seu i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha agraït el fet que s'hagi facilitat 30 màscares de protecció integral. D'altra banda, Fàbrega ha informat que aquesta setmana el centre mèdic urgellenc ha instal·lat al taulell de recepció una pantalla de protecció de metacrilat, per protegir del risc de contagi el personal administratiu tant de l'hospital com del CAP.