Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell recupera la tradicional calderada

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell recupera la tradicional calderada

La preparació i repartiment de l'escudella torna al programa de la festivitat, que se celebrarà aquest dimarts vinent. Els confrares preveuen repartir-ne més de 7.000 racions
Preparació de la Calderada de Sant Antoni a la Seu d'Urgell (Foto: RàdioSeu / arxiu)
12/01/2023 16:45

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà dimarts vinent, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb tota la seva plenitud. Els confrares tornaran a preparar i repartir la tradicional escudella, "més que centenària", al bell mig del passeig Joan Brudieu, després de dos anys de no poder-ho fer a causa de les restriccions sanitàries provocades per la COVID

Així, els confrares repartiran més de 7.000 racions en el marc de la calderada. En aquesta menja típica d'hivern, es fan servir més de 2.500 quilos de verdures, llegums i carn de porc i de vedell, que bullirà en cinc olles de grans dimensions des de bon matí. 

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat ja començarà dilluns, dia 16, a dos quarts de deu del vespre, quan la junta de la Confraria presentarà a les autoritats de la ciutat el nou banderer, que en aquesta edició serà Andreu Ramos Isús. El banderer sortint és Jordi Armengol Obiols, que atorgarà a Ramos el pendó de l'entitat. I es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Pol Clotet Armengol.

Dimarts, 17 de generfestivitat de Sant Antoni Abat, a les 12 del migdia s'oficiarà la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, que comptarà amb la coral Veus de la Seu per interpretar els Goigs a Sant Antoni. Alhora, s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’.  

A la una del migdia, davant la Catedral, es beneiran els animals. I seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu, on es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’. 

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni al el passeig Joan Brudieu, on els confrares mateixos de Sant Antoni repartiran l’escudella a tots els urgellencs i urgellenques congregats per aquesta festivitat, per poder provar aquest plat típic d’hivern. 

No renunciar als orígens 

En la salutació que apareix al programa de mà de la festa, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, afirma enguany que “Sant Antoni és un bon exemple d’una ciutat moderna que no vol renunciar als seus orígens" i que per això "els pagesos i ramaders, i també els carnissers i cansaladers, aquest dia són els gran protagonistes de la festa”.

De la seva part, els membres de la Confraria remarquen que estan molt il·lusionats, després de dues edicions sense poder celebrar la seva festivitat en tota la seva plenitud, i que estan "convençuts que enguany la participació ciutadana en els diferents actes serà excel·lent, com esperem que ho torni a ser la nostra calderada”. 

Un any més, per als qui vulguin contribuir al finançament de la fetsa, la Confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats commemoratius de ceràmica per poder tastar l’escudella Passeig mateix, on al llarg de tot el matí de dimarts se'n podrà contemplar el procés d'elaboració.

Mostrar formulari de contacte