Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Coordinadora Casetes reclama canvis en l'adjudicació d'espais per a caravanes de la Festa Major de la Seu

La Coordinadora Casetes reclama canvis en l'adjudicació d'espais per a caravanes de la Festa Major de la Seu

El grup ha demanat que es revoqui el sorteig de la setmana passada i es retorni "de forma cautelar" al mateix format de l'any 2019. L'Ajuntament convoca una reunió d'urgència amb les colles per arribar a un acord
El recinte de Casetes a la Festa Major 2019, el darrer any en què es van instal·lar abans de la pandèmia (Foto: RàdioSeu / arxiu)
08/08/2022 13:35

La Coordinadora Casetes (CC) ha reclamat aquest dilluns al matí una "reunió urgent amb els representants públics" per "vehicular un debat real i efectiu" amb relació a l'adjudicació d'espais per a caravanes a la Festa Major de la Seu d'Urgell 2022. El col·lectiu ha mostrat el seu total desacord amb el resultat del sorteig de parcel·les que es va dur a terme aquesta setmana passada i, de fet, ha demanat "que es revoqui el concurs" i "retornar de forma cautelar al model de Festa Major 2019 en espera d'aquest debat, enfocat a millorar tot allò que sigui necessari" per a aquest espai. Aquest migdia mateix, l'Ajuntament de la Seu ha acceptat convocar aquesta reunió entre les dues parts, que es durà a terme demà dimarts al vespre.

Els representants de la coordinadora ha publicat un comunicat en què comencen recordant que l'octubre passat l'alcalde, Francesc Viaplana, "va expressar la voluntat de posar fi a l'Espai Casetes", unes declaracions que van portar els responsables de les caravanes a "desmarcar-se" d'aquesta proposta i demanar de "trobar solucions consensuades que donin continuïtat a aquesta tradició". En aquest sentit, recorden que les Casetes ja compten amb més de vint anys d'activitat i que la coordinadora ha celebrat recentment el seu desè aniversari. I defensen que ha esdevingut "un punt de trobada intergeneracional, així com un espai on ens unim i retrobem amb tots aquells que per circumstàncies territorials han de viure fora de la Seu". Per això, entenen que l'Espai Casetes "dóna vida a la festa i ens la fa més nostra", alhora que "és un espai transversal que no entén de classes, d'edats ni d'ideologies", per la qual cosa sostenen que ha esdevingut "un patrimoni de poble" que cal "preservar i promoure".

Pel que fa a l'assignació de places, la CC ha detallat que el 14 de juliol passat l'Ajuntament els va convocar per presentar-los "la proposta consistent a reduir l'aforament de caravanes tot al·ludint, d'una banda, a una dificultat per part de les noves colles d'accedir a una plaça; i de l'altra, per motius de seguretat". D'aquella reunió, en lamenten que "no va ser possible realitzar cap mena de debat ni esmena a la proposta efectuada" ni "tampoc es va donar un marge de temps per tal de traslladar-la al conjunt de colles i consensuar-la". Finalment, hi afegeixen, "aquesta reducció es va voler vehicular mitjançant un sorteig on només 60 de les 79 caravanes existents podrien accedir a una plaça".

Sobre aquell sorteig, la Coordinadora han negat que el legitimessin i l'acceptessin, amb la qual cosa desmenteixen el que s'havia dit inicialment. Per tot plegat, conclouen que "en tot moment s'ha fet explícita la voluntat de l'ajuntament de posar fi a la tradició" i, per això, subratllen que rebutgen "cap decisió unilateral enfocada a llastrar" aquest espai. Al final de l'extens comunicat, els signants matisen que no estan "en cap cas en contra d'incrementat tot allò que pugui oferir més seguretat", perquè la intenció que tenen és "que any rere any l'Espai Casetes sigui un espai més segur i que pugui oferir una festa amb garanties que tothom pugui gaudir". Tot i això, insisteixen que no acceptaran que s'addueixi a motius de seguretat per debilitar o "excloure i posar fi" a aquest costum. El text acaba denunciant "manca de diàleg" i "una actitud dèspota per part de l'ajuntament a l'hora de prendre decisions de forma unilateral i en contra de la voluntat popular" com també uns terminis "que no han donat marge a preparar una resposta per poder trobar solucions consensuades".

Resposta de l'Ajuntament

L'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha respost a aquesta petició tot oferint-se a dialogar i per això, responent a una de les peticions fetes per la Coordinadora Casetes, ha convocat una reunió d'urgència per aquest dimarts mateix, per intentar trobar una solució al malestar que ha generat el sorteig, principalment entre les colles que s'han quedat sense plaça. Des del consistori no han volgut fer valoracions sobre el contingut del comunicat i han dit que volen esperar a les decisions que surtin d'aquesta trobada prevista entre ambdues parts.

Consultat per RàdioSeu, Viaplana ha manifestat que espera que d'aquesta nova reunió "en surti entre tots un consens" i "poder tenir una Festa Major amb la qual tothom s'hi senti identificat i en la qual tothom s'ho pugui passar de la millor manera possible". 

Mostrar formulari de contacte