Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP insta a recuperar el control públic de les centrals hidroelèctriques amb concessió caducada

La CUP insta a recuperar el control públic de les centrals hidroelèctriques amb concessió caducada

Mireia Boya denuncia la passivitat de l'administració amb el fet que empreses elèctriques segueixin explotant instal·lacions sense llicència en vigor. El grup recorda que la sobirania també passa per gestionar l'energia

Protesta contra Endesa a la Vall Fosca, l'any passat (ACN/arxiu)
Protesta contra Endesa a la Vall Fosca, l'any passat (ACN/arxiu)
08/10/2018 13:05

La portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, l'aranesa Mireia Boya, ha anunciat aquest dissabte des de la Pobla de Segur la intenció del seu partit de recuperar el control públic de les centrals hidroelèctriques que ja tinguin concessions "caducades". Per això, presentaran una proposta de resolució aquest dimarts, al debat de política general, i demanen el suport de Junts per Catalunya, ERC i Catalunya en Comú-Podem per tirar-la endavant.

Des de la CUP denuncien que actualment hi ha 15 centrals a Catalunya amb concessions caducades, ja que fa més de 75 anys que estan sent explotades. A més a més, els propers anys en caduquen "moltes més", apunta Boya, que ha denunciat que aquestes empreses privades "roben" i "s'apropien indegudament" de beneficis milionaris que "haurien de ser públics i revertir en els territoris i en projectes socials". L'exdiputada cupaire creu que "per ser sobirans hem de recuperar el control sobre tots els aspectes de les nostres vides i això inclou el control sobre l'energia".

Bona part d'aquestes centrals són al Pirineu. De fet, 9 de les 15 instal·lacions reclamades són al Pallars Jussà. Les altres estan ubicades a la Val d'Aran, Camarasa, Sant Llorenç de Montgai, Seròs i Flix, entre d'altres poblacions. El regidor de la CUP de la Vall Fosca, Josep Plasencia, ha explicat que existeix una jurisprudència del Tribunal Suprem que marca que les concessions de les centrals són per 75 anys, incloses la pròrrogues que hi pugui haver. Aquesta sentència obliga a obeir la directiva de la CHE i a extingir el dret d'explotació de les centrals. Però, tot i així, a Catalunya actualment hi ha 15 centrals hidroelèctriques que porten més de 75 anys explotant-se. Això és degut a que al registre d'aigües hi posa que han de revertir a l'Estat el 2061. Un canvi de dates que la CUP veu com un "frau de llei".

La llicència de Capdella, 32 anys caducada

Plasencia critica la passivitat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i de l'administració, que permeten "que empreses privades segueixin explotant centrals hidroelèctriques molts anys després que caduquin". Es refereixen especialment a la de Capdella, que segueix en la mateixa situació 32 anys després que caduqués la concessió. El regidor conclou que "aquesta situació és tremendament injusta, aberrant i un frau de llei pels drets dels municipis i la societat en general".

Mireia Boya fa una crida a recuperar "immediatament" el control públic d'aquestes infraestructures "perquè els beneficis puguin revertir a les comarques de muntanya, que sovint resten oblidades". La política pirinenca ha dit que la recuperació d'aquestes concessions caducades serà un element central de totes les candidatures municipals que presentin. "Treballarem en xarxa perquè aquets beneficis milionaris que es queden empreses privades puguin revertir en projectes socials" perquè "ja està bé l'oligopoli energètic. Prou de robar-nos", ha sentenciat.

Mostrar formulari de contacte