Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La denúncia contra la Residència Fiella apunta a una presumpta "nefasta gestió" de l'atenció sanitària i de les morts

La denúncia contra la Residència Fiella apunta a una presumpta "nefasta gestió" de l'atenció sanitària i de les morts

El ministeri públic afirma que la direcció hauria actuat amb "deixadesa" davant l'aparició del brot de COVID-19. També assegura que a alguns familiars no se'ls va comunicar les defuncions de manera adient o que fins i tot van haver de recuperar els cadàvers pel seu compte

Residència Fiella de Tremp (Foto: arxiu)
Residència Fiella de Tremp (Foto: arxiu)
04/02/2022 18:00

La denúncia que la Fiscalia de Lleida ha interposat contra la residència Fiella de Tremp, pel brot de COVID-19 del novembre de 2020, detalla aspectes com que "la descoordinació era tant gran que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts", segons els detalls a què ha tingut accés l'ACN. Això posa de manifest, segons el fiscal, que no hi va haver una "assistència sanitària real".

Una altra de les "greus irregularitats" que es posen de manifest a la denúncia és la "nefasta gestió dels morts" i també la comunicació d'aquestes a les famílies. S'afirma que "alguns familiars van haver d'entrar al centre a recuperar cadàvers pels seus propis mitjans". El brot va provocar la mort del 42,95% dels residents (64 de 142).

Segons el ministeri públic, malgrat que la situació de pandèmia mundial havia estat declarada 9 mesos abans i que se sabia quines eren les conseqüències d'un brot de COVID, les denunciades -que són la directora del centre i la responsable d'Higiene Sanitària- "no van actuar com era de preveure". Així i tot, hi afegeixen, havien rebut formació i disposaven d'eines suficients per front al brot però van actuar "amb deixadesa de funcions" i això hauria provocat la ràpida transmissió del virus entre usuaris i treballadors.

Assistència incorrecta i descoordinació en àpats i visites

La denúncia també indica que presumptament es va privar els usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc no hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Un exemple és el que va tenir lloc el 28 de novembre, quan no es va servir el sopar als residents fins passada la mitjanit. Fiscalia apunta que aquells dies fins i tot "molts van passar fred, gana i set".

L'informe també indica un presumpte incompliment del protocol estricte de visites de familiars. No es controlaven segons assegura el fiscal, que també indica que, tanmateix, hi havia familiars amb "certs privilegis" perquè les visites no se supervisaven ni es feien de forma equitativa. 

Manca d'informació als familiars sobre les morts

A la denuncia s'afirma que els familiars dels residents "van passar dies sense tenir cap notícia de la situació". Alguns van ser informats que els seus relatius es trobaven en bon estat de salut quan en realitat ja havien mort, i a d'altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort. No hi havia un protocol de defunció i això va ocasionar, segons fiscalia, que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. D'altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts, fins al punt que alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans".

La Fundació Fiella diu que exculpa dels fets les responsables a partir del 27 de novembre de 2020

Arran d'aquestes greus acusacions, i amb la possibilitat que se sumin a la demanda els mateixos familiars a títol particular, el Patronat de la Fundació Fiella ha publicat un comunicat en el qual diu que exculpa de les seves responsabilitats, "a partir del 27 de novembre del 2020 en endavant", les dues treballadores de la residència de Tremp denunciades per la Fiscalia. L'entitat diu que "la responsable higiènic-sanitària i la directora tècnica es trobaven de baixa del dia 23 al 27" del mateix mes, "després de contagiar-se de COVID mentre atenien els residents, i posteriorment ja no van ser readmeses" perquè la Fundació Fiella va ser apartada de la gestió, atès que el Departament de Salut va constatar mancances suficients com per intervenir-la. L'equipament va passar primer a mans de l'empresa pública del Servei Català de la Salut 'Gestió de Serveis Sanitaris (GSS)'; i a partir del 5 de gener del 2021 (ja després del brot), a Sant Joan de Déu-Terres de Lleida.

La Fundació assegura que el primer contagi del brot es va detectar el 19 de novembre del 2020 -quan, per tant, les dues responsables denunciades seguien exercint les seves funcions- i que des d'aquell dia "es van disparar" els casos entre residents i els treballadors. Uns fets que han acabat amb una denúncia de la Fiscalia per homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball. Tot i això, des de Fiella defensen que des de la irrupció de la pandèmia fins el 26 de novembre va tenir la "màxima cura de tots els residents" i que durant aquests nou mesos anteriors van lluitar per evitar que el virus entrés a la residència. Fins aleshores, asseguren que només es va detectar un cas i que aquesta persona es va recuperar.

Mostrar formulari de contacte