Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida aprova una moció contra la interlocutòria de la immersió lingüística

La Diputació de Lleida aprova una moció contra la interlocutòria de la immersió lingüística

16/09/2011 19:36

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres una moció de defensa del model d'immersió lingüística de la llengua catalana a l'escola, davant la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia que insta la Generalitat a promoure les classes en castellà. Proposada pel grup d'Esquerra, hi ha donat suport Convergència i Unió, Convergència Democràtica Aranesa i el PSC. Segons informa l'ACN, el Partit Popular hi ha votat en contra en considerar que "no és una preocupació dels ciutadans". En aquest ple s'ha aprovat els canvis de càrrecs directius, assessors i coordinadors a la qual PSC i Esquerra no han donat suport al no comprendre la motivació d'alguns dels canvis.

Els grups que han donat suport a la moció sobre la immersió lingüística han coincidit a destacar els resultats positius que ha suposat aquest model "pel fa a integració social, igualtat i no discriminació". El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, ha instat la societat civil catalana a mobilitzar-se, mentre que el diputat de Convergència Democràtica Aranesa, Pau Perdices, ha afegit que el model ha estat un èxit a l'Aran on a més s'hi ha incorporat l'aranès.

En canvi, el Partit Popular ha assegurat que "la llengua catalana no corre cap perill, sinó que té molt bona salut i el seu ús està normalitzat". El portaveu del grup, Salvador Puy, ha apostat per una "educació trilingüe i un govern vetlli més per la pluralitat i menys per la ideologia nacionalista que només serveix a una part". Puy ha posat d'exemple l'ús del català a la Franja de Ponent, fet que no ha agradat als altres grups que creuen que en aquest territori la llengua catalana està discriminada.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha assegurat que "hi ha una normalitat evident en l'ús del català", encara que segons ell "la llengua també sofreix una campanya orquestrada pels sectors anticatalans que posen en qüestió la convivència d'aquest país". Reñé ha posat en dubte que existeixin ciutadans "que representen aquestes resolucions contra els català".

El president de la Diputació creu que "és una evidència palpable que la llengua ctalana està agredida". Segons Reñé "viure en català és difícil i en canvi no ho és viure en castellà". El president ha lamentat que després de 30 anys "encara hi hagi gent que posi en qüestió la llengua" sobretot a zones com l'Aragó, el País Valencià o les Illes Balears.

Menys directors per reduir costos

L'eliminació de dos càrrecs directius de la Diputació per tal de reduir costos ha estat motiu de debat al ple d'aquest divendres. Si bé el president Joan Reñé encara no ha volgut confirmar cap nom, sí que ha explicat que l'ens ha tret el càrrec de director de Serveis Tècnics, però al seu lloc ha posat un coordinador, fet que suposarà menys cost. També s'ha eliminat el director d'arts gràfiques i publicacions. En canvi, s'han creat noves figures com la del coordinador de noves tecnologies, necessari segons Reñé, o l'assessor de promoció econòmica.

Aquest últim és el que ha causat més polèmica, ja que el PSC i Esquerra no el consideren necessari ara que aquesta competència està delegada al nou organisme conjunt interadministratiu Global Lleida. Tanmateix, Joan Reñé ha explicat després del Ple que aquest càrrec és interí, i només es mantindrà durant la transició cap a aquest organisme. Segons Reñé, els canvis, tot i suposar noves creacions, "suposaran un estalvi de 120.000 euros, ja que tots els coordinadors i assessors cobraran menys que els anteriors directors".

En relació amb els canvis, el portaveu d'Esquerra, Jaume Gilabert, ha assegurat que no els entén i ha recalcat que caldria mantenir el director de Serveis Tècnics. El portaveu del PSC, Miquel Aguilà, també s'ha sumat al rebuig al canvi del director de Serveis Tècnics per un coordinador. També ha criticat la creació del coordinador de Noves Tecnologies, càrrec que segons ell "sembla fet a mida d'algú". Aguilà no ha vist clar que les mesures acabin suposant un estalvi. El Partit Popular és l'únic grup de l'oposició que ha donat suport als canvis.

Crítiques al pressupost

El ple d'aquest divendres ha aprovat amb l'única abstenció d'Esquerra, una modificació de crèdit que ha de permetre pagar als ajuntaments les ajudes destinades a través del Pla d'Inversió Local 2008-2012 a diverses obres que no s'han pogut pagar després de rebre la certificació, "a causa de la manca de previsió en el pressupost d'enguany", segons ha avisat Joan Reñé. El president ha assegurat que a l'abril ja no es podien pagar obres quan els ajuntaments presentaven la certificació, a causa del dèficit de 2 milions d'euros que presentava la partida. Per això s'ha suplementat aquesta manca de diners rescatant recursos d'altres partides, entre les quals, la de romanent de tresoreria.

A banda, el ple d'aquest divendres ha aprovat per unanimitat demanar la reducció de tarifes de l'autopista AP-2 durant les obres al túnel del Bruc. També se sol·licitaran millores a la N-230 a la Val d'Aran, pel seu mal estat i l'alt ús de camions i vehicles pesats. El diputat aranès, Pau Perdices, ha lamentat que al cantó francès s'hagin fet grans millores mentre que al tram espanyol no sigui apte per circular-hi.

Govern i oposició han topat a la moció d'Esquerra sobre la situació econòmica als ens locals. CiU ha proposat una esmena al punt que reivindicava a la Generalitat que pagui allò que deu als ajuntaments, situació que no han entès els altres grups.

Mostrar formulari de contacte